Flere mobilbeskjeder

Det er analysebyrået Forrester som legger fram sine prognoser for trafikken av mobilbeskjeder i de neste 5 årene.

I løpet av de neste fem årene vil den totale trafikken av mobilbeskjeder, det være seg SMS, MMS, videobeskjeder og e-post, øke med 92%. De synkende prisene på disse tjenestene vil være den viktigste årsaken til økningen i antallet beskjeder vi sender til hverandre. Mye av veksten vil skyldes det økende antallet barn mellom 10 og 15 år som eier en egen mobiltelefon.

32 millioner
Michelle de Lussanet i Forrester sier at den gjennomsnittlige europeiske mobilbruker vil sende 40 beskjeder med mobilen i år. I løpet avfem år vil antallet øke til 72 meldinger per måned. Dette tilsvarer over 32 millioner meldinger hver måned i Europa. Flesteparten av disse vil fortsatt være SMS-beskjeder.

De Lussanet peker også på lav pris, enkelhet, tilgjengelighet og anvendelighet som viktige faktorer i denne veksten.

Ulik fordeling
Denne utviklingen er i midlertid ikke lik for alle land i Europa. Forrester har delt opp landene i vest-Europa i tre kategorier:

I gruppen med de landene hvor økningen spås å foregå saktest, er Frankrike og Nederland trukket frem som de mest merkbare. Fra 2002 til 2004 hadde disse landene en økning på kun 2 SMS-beskjeder i måneden. Andre land i denne gruppen er Østerrike, Portugal, Sverige, Finland og Hellas.

I mellomsjiktet finner vi Irland som eksempel. Selv om Forrester mener Irland vil ligge på toppen i 2005 med 106 beskjeder i måneden, spås landet en heller moderat vekst fram mot 2010. I denne gruppen er også Norge og Tyskland.

I gruppen med land som kommer til å oppleve raskest økning, står Danmark og Sveits øverst på listen. Forrester spår at Danmark vil ha utkonkurrert Irland i 2007, og at landets innbyggere i 2010 vil sende 123 SMS-meldinger i måneden hver i 2010.

Mellom 2002 og 2004 opplevde Sveits en økning av sendte SMS-meldinger på hele 80%. Denne økningen vil antakelig komme til å fortsette fram til 2010. Noen av de andre landene som spås en hurtig vekst innen bruk av mobilbeskjeder er Spania, Italia, Luxemburg og Storbritannia.

Lavere priser
Mellom 2001 og 2005 falt SMS-prisene med 65%, og vil nok fortsette å dale i årene fremover.

Selv om beskjedtrafikken vil oppnå nærmest en fordobling de neste fem årene, vil ikke utbyttet gå opp mer enn 10%. Dette skyldes at mobiloperatørene ser seg nødt til å senke prisene for være i stand til å takle konkurransen. Mellom 2001 og 2005 falt SMS-prisene med 65%, og vil nok fortsette å dale i årene fremover.

I hele Europa er det MMS-beskjedene som vil få æren for mye av den kommende veksten. I løpet av de neste fem årene vil MMS-tjenester vokse til det nidobbelte. Når vi senere skriver 2010, vil MMS-tjenester i Europa ha en omsetning på over 40 milliarder kroner ($6.4 milliarder) i året.

Videobeskjeder spås en lav økning av Forrester. I midlertid skal det sies at dersom alle mobileiere bare sender to videobeskjeder i måneden, vil dette markedet øke med over det dobbelte (56%) av dagens nivå.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen