Flere Ixuser

Canon Ixus 120 IS:

La det være sagt først som sist: Canon Ixus 120 IS skal IKKE erstatte Ixus 100 IS, som vi testet tidligere i år, selv om nettopp den muligheten nok var det første som falt det samlede journalistkobbelet inn da kameraet ble presentert på canons pressekonferanse tidligere i ettermiddag. De to kameraene skal eksistere side ved side på markedet fremover, deres ytre og indre likheter til tross.

Canon Ixus 120 IS - Smaleste vidvinkelixus noensinne, sier Canon.
Canon Ixus 120 IS - Smaleste vidvinkelixus noensinne, sier Canon.

I likhet med lillebror 100 får nemlig Ixus 120 IS tolv megapiksler og optisk bildestabilisator, samt videoopptak i 720p og et ytre som vede første øyekast ser temmelig likt ut. men det er bare ved første øyekast, for ser man nøyere etter finner man fort ut at Ixus 120 er blitt 1,6 mm tykkere enn Ixus 100 IS, som tross alt var det minste Ixus-kameraet noensinne laget, så Ixus 120 IS er ikke akkurat feit rundt livet likevel. Den ekstra tykkelsen skyldes sannsynligvis kameraets største nyhet og fortrinn over lillebroren, nemlig at største vidvinkel er forbedreet fra tilsvarende 35 mm på Ixus 100 IS til tilsvarende 28 mm på Ixus 120 IS. Slikt tar litt større plass, spesielt når man også gir den nyeste modellen en 2,7" skjerm (6,9 cm) i stedet for den på 2,5" (6,3 cm) som "gamlingen" er utstyrt med.

Canon Ixus 120 IS. Fotomodell og badedrakt er ekstrautstyr.
Canon Ixus 120 IS. Fotomodell og badedrakt er ekstrautstyr.

Som en følge av vidvinkelen vil største blender på Ixus 120 IS også forbedres i forhold til Ixus 100 IS, fra f/3.2 til f/2.8. Ikke mer enn rundt et halvt trinn eller så, men en forbedring likevel. Og apropos dette så tror du nå kanskje at Ixus 120 på grunn av vidvinkelen vil få tilsvarende kortere brennvidde i tele-enden? Neida, der Ixus 100 IS har 3x zoom har Canon Ixus 120 IS fått 4x, noe som betyr at den strekker seg til tilsvarende 112 mm i tele-enden, med en største blender på f/5.9, noe som vil si temmelig like Ixus 100 IS med 105 mm som største tele, med blender f/5.8.

Canon Ixus 120 IS finner veien til norske butikkehyller i september, og får en veiledende pris på kr 3259,-.

Canon Ixus 200 IS:

Vidvinkelen i Ixus 120 Is kan imidlertid ikke måle seg med den vi finner i Ixus 200 IS som også så dagens lys i dag. dette er nemlig den ixusen med størst vidvinkel, og dermed den første som klarer tilsvarende 24 mm. På høy tid, siden dette for en del produsenter er gammelt nytt, men dette har vi altså ikke sett i noen Ixus tidligere. Objektivet strekker seg 5x, til tilsvarende 120 mm i tele-enden. Kameraet for øvrig er mye det samme som Ixus 120 IS, og oppløsning, bildeprosessor og videoopptak i 720p er alle ting vi kjenner igjen fra den kanten. Til og med blenderverdiene på f/2.8-5.9 er de samme.

Canon Ixus 200 IS
Canon Ixus 200 IS

En viktig forskjell er imidlertid skjermen og betjeningen på kameraets bakside. Her er nemlig Ixus 200 IS utstyrt med en berøringsfølsom skjerm på 3" (7,6 cm), som på ulike måter kan spesialtilpasses brukerens ønsker. Forskjellige bevegelser kan settes til å aktivisere ulike funksjoner, som å legge bilder til favoritter, starte lysbildefremvisning, og så videre. På samme måte kan man trykke direkte på et motiv som vises på skjermen i forhåndsvisningen, og få kameraet til å spore dette motivet med fokus og lysmåling.

Canon Ixus 200 IS
Canon Ixus 200 IS

Man trenger forresten ikke alltid bruke skjermen eller knappene for å betjene Ixus 200 IS dersom man ikke ønsker det. Det har også en innebygget bevegelsessensor, slik at man kan vippe og bevege på kameraet for å gjøre enkle ting som starte og stoppe filmvisning, eller bla gjennom stillbilder. Dette høres ut som om det kan minne om Olympus' såkalte "tap control" som vi har stiftet bekjentskap med tidligere, uten at vi vil beskrive det som en suksess. Det gjenstår å se om Canon har fått dette til på en måte som faktisk er nyttig og ikke bare er til irritasjon og plunder for brukeren.

Canon Ixus 200 IS kommer i handelen i september den også, men til en veiledende pris på kr 3499,-.

PS!
Begge de nye Ixusene får det Canon kaller selvutløser for ansikt, noe som vil si en innstilling på selvutløseren som gjør at et bilde automatisk blir tatt to sekunder etter at antallet ansikter i bildet har øket med ett. Praktisk når også fotografen selv ønsker å være med på gruppebildet.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen