Flere hovedkort i 2004


Ny prosessorarkitektur betyr gode nyheter for Asus

Man sitter vel egentlig igjen med en noe blandet følelse for 2003. Begynnelsen av året begynte nok noe depressivt for enkelte selskaper, men situasjonen bedret seg i tredje og fjerde kvartal. Man kan vel dermed si at fjoråret stort sett var en bra periode - spesielt tatt i betraktning 2001 og 2002.

De største hovedkortprodusentene - Asus, Elitegroup, Gigabyte og MSI - leverte samlet i fjor over 76 millioner hovedkort. Asus forventer den største økningen med ca. 35 prosent, totalt 40 millioner kort. Elitegroup mener 30 prosent er et reelt tall for sin vekst, totalt 24 millioner kort.

Gigabyte Technolgy forventer 20 prosent vekst, totalt ca. 16 millioner kort. MSI er litt mer forsiktig med å anslå positiv vekst og regner med å øke sitt salg med ca. 10 prosent. Det skal nevnes at MSI nektet å uttale seg om en forventning til kommende salgstall, og økningen er derfor kalkulert av eksterne investorer. Dette kan selvsagt også være grunnen til at MSIs vekstprosent er lavere enn de andre selskapene.

Totalt sett regner de "fire store" å selge nesten 100 millioner hovedkort i løpet av dette året. Grunnen til denne økningen har nok ikke bare å gjøre med økt kjøpekraft blant forbrukere, men også innføringen av ny teknologi. Eksempelvis krever både AMD Athlon 64 og Opteron at man bytter hovedkort dersom man tidligere er innehaver av Athlon XP, Duron eller Intel CPU. På samme måte er det ikke alle eldre hovedkort som er kompatible med Intels Prescott CPU. Serial ATA har allerede etablert seg som en sterk standard for harddisker, og de fleste nye hovedkort leveres vanligvis med slik kontroller.

I løpet av året er det imidlertid enda to nye komponenter som vil gjennomgå fornyelse. PCI Express og DDR-II er begge meget aktuelle for innføring i nær fremtid og vil føre til nye utskiftninger av hovedkort. PCI Express skal også innføres som arvtaker etter AGP, og vil sådan bli en viktig nøkkel også for ATI, Nvidia, m.fl.

 

(Kilder: Digitimes)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen