Flere detaljer om AMD "K8L"

Alternativ tekst mangler

Lenge har man trodd at K8L er kodenavnet på AMDs kraftige oppdatering av kjernen i sine prosessorer. Nettstedet The Inquirer mener dette er et navn Intel har funnet på for å beskrive de endringene de tror AMD vil gjøre. AMD selv har ifølge The Inquirer ikke brukt dette kodenavnet. Uansett opphavsmann har det vært en fordel for både Intel og oss som følger med på kommende prosessorer å ha et navn å forholde oss til.

Nylig dukket det opp nye kodenavn for K8L på en det kinesiske nettstedet HKEPC og en tabell over egenskapene til de forbrukerrettede modellene:


Tabell over varianter av K8L og deres egenskaper
Tabell over varianter av K8L og deres egenskaper
(Kilde: HKEPC)

K8L får to serier med hele fire kjerner. Både FX-serien og toppmodellene i Athlon 64-serien. Dobbeltkjerner synker nedover i det midtre prissjiktet. Enkeltkjerner forlates ikke helt ennå, men vil trolig videreføre navnet Sempron.

Oppgradert HyperTransport

En ny egenskap med hele K8L-serien er en oppgradert HyperTransport systembuss. Dagens HyperTransport 1.0 byr på en båndbredde på 8,0 GB/s (full duplex), mens den nye HyperTransport 3.0 vil by på hele 20,8 GB/s (full duplex) båndbredde. Denne oppgraderingen vil trolig bety lite for vanlige brukere siden den nåværende utgaven av HyperTransport har mer enn nok båndbredde å by på i de fleste situasjoner.

Senere kan den enorme båndbredden trolig benyttes til å koble prosessor og skjermkort bedre sammen, f.eks. ved hjelp av en egen HTX-port. Mulighetene er til stede og det er opp til AMD og deres nye ervervelse, ATI, at de bruker samarbeidet effektivt og innovativt.

65 nm SOI

Samtlige kjerner blir oppgradert til 65 nm SOI, noe som trolig betyr lavere produksjonskostnader for AMD. AMD øker TDP på de nest høyeste modellene opp til 125W. Dette kommer trolig av to grunner: Presset fra Intels Core 2-serie gjør at de må presse frekvensene opp og økningen fra to til fire kjerner. FX-serien forblir 125W TDP som i dag. De lavere modellene får det samme effektforbruket som dagens proessorer.

L3-cache

En annen spennende nyhet med K8L er at flere av modellene får 2 MB nivå 3 hurtigminne (L3-cache). Denne vil i motsetning til nivå 2-hurtigminnet være delt mellom kjernene. AMD og Intel velger altså litt forskjellige løsninger her.

Intel har på sin side valgt å ha en stor og delt L2-cache i stedet for å dele det opp i ennå et nivå. Begge har trolig gjort kloke valg som passer sine prosessorer best i forhold til pris og andre faktorer.

Intel har tradisjonelt vært mye flinkere enn AMD til å lage cache med rask responstid (latency) og høy tetthet (lav kostnad per MB). På den andre siden har AMD vært litt flinkere til å utnytte kapasiteten i den cachen de har ved å bruke et såkalt "exclusive cache" i stedet for Intels valg, såkalt "inclusive cache".

Hvordan den nye L3-cachen vil virke inn på ytelsen forblir nok ukjent frem til lanseringen nærmer seg og de første testene grundige slipper ut. AMD har ifølge plansjen under, laget en mulighet for enkel økning av L3-cachen i senere revisjoner av K8L.


Alternativ tekst mangler
Cache-systemet til K8L

Bilder av kjernene og forklaring av hva som er hvor finnes på følgende plansjer:

K8L 4 kjerner
K8L 4 kjerner
Utsnitt av en enkelt kjerne
(Kilde: Chip-architect.com)

Lanseringsdato

Lanseringsdato for K8L blir trolig i 3. kvartal 2007. De tre dyreste utgavene kommer først, mens de to billigste følger etter et kvartal senere. Sokkelen for de billigste modellene blir AM2+, som ryktes å være kompatibel med dagens AM2-sokkel. Den eneste forandringen på sokkelen skal vist være oppgraderingen av HyperTransport-bussen, en oppgradering som trolig vil være bakoverkompatibel på samme måte som SATA-300 er bakoverkompatibel med SATA-150.

DDR3-støtte?

Sokkel AM3 med støtte for DDR3-minne var tidligere ventet mot slutten av 2007. Denne sokkelen er nå skjøvet ut til 2008, trolig for å forlenge levetiden til DDR2 og AM2-/AM2+-soklene og for å vente til DDR3-minne blir både billig nok og yter bra nok til at det gir noen hensikt å oppgradere.

For en oversikt over kommende prosessormodeller - se vår lanseringsguide.

(Kilder: VR-Zone, HKEPC, The Inquirer, HardOCP)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen