Flere anklager mot Pirate Bay-dommer
Teknofil

Flere anklager mot Pirate Bay-dommer

Annonsør­innhold
Les hele saken »
For ikke lenge siden ble saken mot The Pirate Bay avsluttet i Sverige. Som kjent endte saken med et krav på 30 millioner svenske kroner og ett års fengsel på hver av de fire tiltalte. I ettertid har forsvarerne stilt spørsmål ved dommerens habilitet. Nå kommer de med flere klager.

Var dommeren inhabil?
Alle de fire dømte, Carl Lundstrøm, Fredrik Neji, Gottfried Swartholm Warg og Petter Sunde, har valgt å anke saken videre opp i rettsystemet. Deres anke vil tidligst bli behandlet i august. Samtidig har det blitt reist spørsmål angående dommerens habilitet i saken. Det har i etterkant av saken vist seg at dommeren, Thomas Norström, har vært medlem og sittet i styre i flere opphavsrettslige foreninger. Dette kan medføre at han kan være sterkt inhabil i saken.

Peter Sundes forsvarer, Per E. Samuelsen, holder på med en undersøkelse for å se hvorvidt hele dommen kan forkastes på grunn av dette.

- Da han tok saken var han medlem av foreninger som støtter den ene parts påstander. Som dommer i denne saken har han utvidet sitt engasjement i bekjempelse av brudd på opphavsretten betraktelig, sier Samuelsen til Sveriges Radio.

Flere anklager
Ifølge han viser undersøkelsen han har gjort at dette ikke er det eneste som nå stiller Norström i et negativt lys. Samuelsen mener det kan stilles spørsmålstegn ved hvordan Norström ble valgt ut for å dømme i saken. Normalt sett foregår dette ved bruk av loddtrekning mellom dommerne. Samuelsen mener dette ikke ble gjennomført ved denne saken.

- Vi har kommet over en hel del og det er spesielt mye merkelige saker ved loddtrekningen i forbindelse med hvem som skulle dømme i saken. Det virker nemlig ikke som om det har vært loddtrekning i det hele tatt, sier Samuelsen.

Tingretten i Stockholm avviser på sin side anklagene. Ifølge dem har loddtrekningen blitt gjennomført i tråd med rettningslinjene for utvelgelse av dommere.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen