Flere 6 Megapikslers kompaktkameraer på vei

Tradisjonelt har det vært få produsenter av bildebrikker til digitalkameraer. I mange år var Sony nærmest enerådende, men de siste årene har det dukket opp flere spennende alternativer. Til speilrefleksmodeller har både Canon og Nikon begynt å produsere egne brikker, og Kodak viser at de også vil være med på leken med sensoren til blant annet Olympus E-1. Et mindre fransk selskap har oppløsningsrekorden på 14 Megapiksler (Kodak 14N), og Foveon lurer i bakgrunnen med sine banebrytende X3-brikker.

På low-end markedet har stadig flere produsenter begynt å bruke bildebrikker som ikke er produsert av Sony. Fujifilm benytter egenproduserte SuperCCD-bildebrikker på stadig flere modeller, mens flere aktører har begynt å bruke bildebrikker fra Sharp. Tidligere har Sharp vært regnet for å ha bildebrikker av dårligere kvalitet enn Sony, men det siste året har produsenten tilsynelatende tatt igjen mye av forspranget.

Sharps nye bildebrikke på 6.3 Megapiksler er i 1/1.8 tommer formatet, et format svært mange kameraer på markedet i dag bruker. Fordi bildebrikken er av en standard størrelse er det enkelt for produsentene å lage nye kameraer basert på brikken. De kan da basere seg på eksisterende design, og teoretisk kan produsentene nærmest nøye seg med en firmwareoppgradering av kameraene. Vi kan derfor regne med en myriade av nye kameraer basert på den nye brikken - eller liknende brikker fra andre produsenter.

Vi har ikke hørt at Sony har noen 6 Megapikslers brikke på vei, og de siste brikkene produsenten har lansert er det bare Sony selv som har annonsert produkter på. Kan det hende at produsenten begynner å tape terreng til konkurrentene?

Foreløpig er det bare Fujifilm Finepix S7000 på markedet som har ekte 6 Megapiksler oppløsning blant kompaktkameraene, men dette kameraet har fått noe kritikk for støy i bildene. Sannsynligvis vil det kommende Finepix F610 ha bilder med tilsvarende støy.

Akamera.no vet at produkter basert på Sharps nye bildebrikke er på vei, og allerede under CES-messen tidlig i januar vil det komme annonseringer. Spørsmålet blir så hvor bra disse produktene kommer til å bli?

Svaret er at de sannsynligvis blir bra - så lenge det er masse lys. Problemet er at hver enkelt sensor på brikken har rekordliten størrelse, og størrelsen på pikselen er omtrent proporsjonal med evnen til å fange inn lys. Siden hver piksel får inn mindre lys enn på andre bildebrikker, må det kraftigere signalforsterking til - noe som fører til støy.

Dette så vi tydelig da dagens 5 Megapikselgenerasjon ble lansert; kameraer som Canon PowerShot G5 og Olympus C-5050 hadde mer støy i bildene enn forgjengerne med 4 Megapiksler. Noe av vinningen med den ekstra oppløsningen gikk dermed opp i spinningen. Vi så også et annet fenomen i den nye kameragenerasjonen; 5 Megapikselkameraene hadde langt større problemer med kromatisk aberrasjon enn forgjengerne.

Størrelsen på hver enkelt piksel har faktisk hovedæren for at store digitale speilrefleks tar bedre bilder enn kompakte digitalkameraer, og for svært mange fotografer er det en fanesak å øke størrelsen på bildebrikkene - ikke dytte stadig flere sensorer inn på et mindre område.

Vi ønsker uansett den skjerpede konkurransen på bildebrikkemarkedet velkommen, til syvende og sist vil konkurransen forhåpentligvis føre til bedre og rimeligere produkter for oss konsumenter. Hvor god neste generasjon digitalkameraer med 6 Megapiksler vil bli får tiden vise...

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen