Guide

Flere tips for bedre påskebilder

Påsken er her og med den følger mange flotte bildemotiver. Disse tipsene viser deg hvordan du oppnår best mulige resultater.

Snart er det igjen påske og mange vil reise på fjellet og nyte de siste vinterdagene til fulle. Med flotte snødekte landskaper på alle kanter er det lett å bli fristet til å ta frem kameraet og forevige øyeblikket. Men snø er absolutt ikke en enkel ting å fotografere korrekt. Hvem har vel ikke opplevd at bildene har blitt undereksponert og fått et ukledelig blåskjær eller at snøen ikke er blitt hvit, men grå? Eller at de har blitt overeksponert og mistet all detalj? Dette er et av de evige problemene fotografer sliter med, selv de med mye erfaring kan ha vanskeligheter med å gjengi vinterscener riktig. Under gir vi noen tips til hvordan akkurat disse problemene kan unngås, og om alt allikevel slår feil, hvordan det kan rettes opp i etterbehandlingen.

Eksponering

© George M Muresan
© George M Muresan

Det er flere faktorer som spiller inn ved fotografering av snø. For det første gjelder det å få eksponeringen riktig. Bruker man kameraets innebygde lysmåler, vil snøen i bildet ofte se grå og møkkete ut. Dette er fordi snø reflekterer mye lys, og kameraets lysmåler blir derfor lurt til å tro at motivet er mye lysere enn det egentlig er. For å få snøen hvit og fin, må altså bildet overeksponeres. Hvor mye bildet bør overeksponeres med, er egentlig et spørsmål om prøving og feiling, men det finnes noen enkle regler man kan følge. Om størstedelen av motivet består av snø, kan det være lurt å overeksponere med 2 stopp, altså sette EV til +2. Om snøen spiller mer en birolle i bildet kan det holde å overeksponere med 1 stopp, altså sette EV til +1. Det er viktig å ikke overeksponere for mye, ettersom snø da kan miste all detalj og virke flatt og utbrent.

© Ben Blankenburg<br>
Vintersport kan gi flotte motiver. Her er det viktig å bruke kort lukkertid for å fryse bevegelsen.
© Ben Blankenburg
Vintersport kan gi flotte motiver. Her er det viktig å bruke kort lukkertid for å fryse bevegelsen.
© dra_schwartz<br>
Fargede objekter skaper en flott kontrast til den hvite snøen.
© dra_schwartz
Fargede objekter skaper en flott kontrast til den hvite snøen.

Tar man bilder av mennesker eller ting som er omgitt av snø kan eksponeringen bli spesielt vanskelig. Dette på grunn av stor kontrast mellom person og bakgrunn. Her kan det være å anbefale å bruke blitz. Dette kan lette opp kontrasten ved å gi mer lys på personen eller personene og bildet blir mer balansert.

Andre ting som kan være bra å ha for hånden, ihvertfall om man bruker speilreflekskamera, er filtre. Et graderingsfilter kan være nyttig for å redusere kontrasten mellom himmelen og bakken, et polariseringsfilter bidrar til å reduserer refleksjoner fra snøen, og et UV-filter er essensielt når man skyter i solskinn.

Hvitbalanse

En annen viktig ting å tenke på er hvitbalanse. Ofte blir snøscener gjengitt med et tydelig og lite flatterende blåskjær. For å gjengi fargerne korrekt må hvitbalansen korrespondere med lysforholdene. Enkelte ganger kan kameraets forhåndsinnstillinger være gode nok, dette gjelder blant annet ved overskyet vær, der forhåndsinnstillingen for dette i mange tilfeller fungerer helt fint. Ved solskinn derimot, bør man stille inn hvitbalansen manuelt.

Mange kameraer gir mulighet for å lage en egen forhåndsinnstilte hvitbalanse. Ofte kan man lagre flere hvitbalanser hvor hver innstiling korresponderer til forskjellige situasjoner, og dette kan være en rask og enkel måte og oppnå de ønskede fargene på. For å finne ut hvordan man lager en forhåndsinnstilt hvitbalanse kan det være greit å konsultere bruksanvisningen. På en Nikon D200 gjøres det på denne måten:

1. Trykk ned WB-knappen mens du vrir på hovedhjulet til ordet PrE vises i displayet.2. Hold WB-knappen inne til PrE-symbolet i displayet begynner å blinke.3. Rett så kameraet mot et gråkort eller et hvitt område og trykk lukkerknappen helt ned.4. Displayet vil deretter lyse enten Good, om en bra hvitbalanse ble registrert, eller no Gd om den ble under- eller overeksponert. I det siste tilfellet går man tilbake til steg 2 og prøver på nytt.

Denne hvitbalansen vil dermed gi perfekte farger så lenge lysforholdene ikke forandrer seg nevneverdig.

Med riktig eksponering og hvitbalanse bør dermed mulighetene for flotte påskebilder absolutt være store.

Når det likevel ikke ble som forventet

Vi skal ta for oss hvordan man kan fargekorrigere et bilde ved hjelp av den midterste av de tre pipetten du finner i dialogboksene Curves og Levels.

Uansett motivet for øvrig, er eksempelet under typisk for resultatet når man har latt seg lure av kameraets lysmåler. Bildet er undereksponert og har et sterkt innslag av blått. Ved hjelp av enkle grep fikser man begge deler med et justeringslag.

Lag et Levels justeringslag. Layer > New Adjustment Layer... > Levels…, eller klikk den todelte sirkelen nederst i lagpaletten og velg Levels…

En generell og god regel er å ta for seg de største problemene først. Bildet er undereksponert, men det mest skjemmende er likevel blåstikket. Dette fjerner vi ved å sette Grått punkt (Nøytralt med hensyn til farger. R, G og B skal ende opp med like verdier).

Klikk den midterste pipetten.


Beveg deretter markøren inn i bildet og søk etter noe du ønsker skal være grått, og klikk der. Dersom du ikke blir fornøyd etter første forsøk, prøv igjen.Etter dette grepet, ble bildet nøytralt, men det er fortsatt undereksponert.

Nå justerer du svart og hvitt endepunkt i dialogboksen. Jeg liker å holde Alt-tasten inne for å se hva som blir klippet. (Les om Levels her).

Ved til slutt å justere mellomtonene (Gamma) ved å dra den midterste kontrollen litt til venstre, lettet jeg på kontrastene og hele bildet fremstår mer i overensstemmelse med hvordan jeg oppfattet motivet da bildet ble tatt.

Lykke til!

 
Denne artikkelen er hentet fra Fotopia.no. Gjengitt med tillatelse.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen