Rikshospitalet i Oslo er tilknyttet Internett, men bruker de det til å ha kontakt med fastlegen din? (Bilde: Kjetil Lenes/Wikimedia Commons)

17 år senere – og de sender fremdeles disketter i taxi

Og det er en av de beste løsningene.

I hver eneste nasjonale IKT-strategi de siste 17 årene har helsevesenet fått mye oppmerksomhet. Fordelene med å bruke elektroniske meldinger – og å droppe brev og telefaks når sensitive opplysninger om helsen din skal sendes rundt omkring – har blitt trukket frem hver eneste gang.

Den fjerde av disse IKT-strategiene, ved navn Samspill 2.0, løp fra 2008 frem til høsten 2013. Resultatene er nå klare: Landets myndigheter har ikke kommet i mål med moderniseringen av helsevesenet, og i en ny rapport fra Riksrevisjonen får Helse- og omsorgsdepartementet krass kritikk.

– Det er klare svakheter ved Helse- og omsorgsdepartementets planlegging, styring og oppfølging av arbeidet med elektronisk meldingsutveksling, heter det i rapporten. Den slår også fast at virkemidlene som departementet har brukt for å få på plass elektroniske meldinger ikke har vært tilpasset målene, fremdriftsplanene eller utfordringene ved å få på plass et slikt system.

Flytter fortsatt mye papir

Alle slags helsedokumenter, fra pasientjournaler til røngtenbilder, sendes fremdeles i posten – eller som papirer i drosje.
Alle slags helsedokumenter, fra pasientjournaler til røngtenbilder, sendes fremdeles i posten – eller som papirer i drosje.Foto: Shutterstock 124798816

På tross av at mange virksomheter innen helsevesenet riktig nok har modernisert seg – og mange benytter seg av nymotens ting som disketter – foregår mye av kommunikasjonen fremdeles på papir. Riksrevisjonen slår fast at papirflyten gjerne kommer i tillegg til elektroniske meldinger, eller e-meldinger, av forskjellig art, og at det er store forskjeller på rutinene som er i bruk.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (9)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen