(Bilde: Istock #16131865)

Flatt linseelement, plettfritt bilde

Forskere ved Harvard har utarbeidet et paddeflatt linseelement, fritt for vignettering og annet snusk.

Vi skal ikke påstå at vi forstår nøyaktig hvordan dette fungerer, men disse smartingene på Harvard School of Engineering and Applied Science har fått det til. De har prøvd seg frem med et tynt lag silikon og et tynt lag med gull, og skrapet vekk noe av gullet for å lage et veldig spesifikt mønster i overflaten. Når lyset passerer gjennom dette vil det brytes som i et tradisjonelt linseelement, men helt perfekt skalert og uten optiske imperfeksjoner.

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde.Foto: Phys.org

Elementet er kun 60 nanometer i tykkelse, og skaperne ser for seg at dette kan ha stor innflytelse på produksjon av linser til kameraer. De fleste merker sannsynligvis ikke mye til forsinkelsen som skyldes tiden lyset bruker på å passere gjennom vanlige, tykke linseelementer i glass, men nå har man altså et alternativ som lyset knapt merker at det passerer gjennom. Overflaten kan også finjusteres til å kun slippe gjennom spesifikke bølgelengder hvis man skulle ønske det.

Det nevnes dog ikke hvor solid dette materialet er. Elementet er som nevnt kun 60 nanometer tykt. Til sammenligning er et vanlig printerark 0,1 mm (100 000 nanometer), og et menneskehår mellom 17 og 180 mikrometer (17 000-180 000 nanometer). 60 nanometer er kanskje litt for spinkelt til å tåle fjellturer og ville reportasjefotooppdrag, men alle nye ideer ønskes selvfølgelig velkommen. Dette lukter syltynne pannekaker og fjærlette objektiver lang vei - for ikke å snakke om hvor tynne smarttelefoner det vil være mulig å produsere!

Les også: Lite superkamera med stor hjerne

Kilde:
"Flat lens offers a perfect image" - Photographyblog.com
"Ultrathin wafer silicon gold ..." - Phys.org
"Revolutionary ultrathin flat lens" - Phys.org

Kommentarer (8)

Norges beste mobilabonnement

Januar 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen