Test

Flat foldemobil fra Samsung

Testresultater

Samsung Z540

Positive ting Tynn, stor skjerm, 3G
Negative ting Dårlig batteritid, ikke minnekort, uskarpt kamera
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 3
Prisklasse
Prisklasse score : 3
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 4

Testresultater

Samsung Z540

Positive ting Tynn, stor skjerm, 3G
Negative ting Dårlig batteritid, ikke minnekort, uskarpt kamera
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 3
Prisklasse
Prisklasse score : 3
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 4
Motorola har tjent seg rike på Razr V3-serien, og flere andre produsenter har kastet seg på bølgen av råtynne foldemobiler. Nå er også Samsungs Z540 å finne i butikkhyllene.

I størrelse likner Z540 på de populære Razr-modellene fra Motorola, med målene 99 x 50,5 x 14,9 millimeter. Vekten på 105 gram er midt på treet. Til sammenlikning veier Razr V3 95 gram, mens 3G-utgaven V3X veier hele 125 gram.

Flatt
Det første som slår oss når vi folder opp mobilen er at tastene er av en helt annen klasse enn de Motorola har på sine flate telefoner. Det metalliske tastaturet vi kjenner fra Razr-serien er erstattet med et glatt plastikktastatur.

Tastene i seg selv er store og lette å finne, men det hender litt for ofte at du finner feil tast. Skillet mellom tastene er nærmest ikke-eksisterende, og det er stor fare for å trykke feil, selv med små jentefingre.

I tillegg til talltastene, har Samsung utstyrt Z540 med en egen hurtigmenyknapp og en knapp for videosamtale. Disse sitter godt tilgjengelig sammen med ringeknappene og menyknappen.

Flash
Den opprinnelige menyen på telefonen skiller seg ikke stort fra de tidligere modellene vi har sett. Derimot kan du velge å ha en flashmeny i stedet. Flashmenyen er aldeles lekker, men dessverre ikke spesielt funksjonell.

Det tar lang tid å bla mellom de forskjellige menyvalgene, så dersom du ikke er lommekjent og vet hvor de forskjellige menyene befinner seg, kan det ta tid å lete seg frem.

Ikonmenyen har et langt mindre spennende utseende, men er til gjengjeld enklere å bruke. Ikonene er store og oversiktlige, og forklarer enkelt hva undermenyen består i.

To kameraer
Ettersom Z540 er en 3G-mobil er den utstyrt med to kameraer – ett på innsiden for videosamtale, og ett på utsiden for å forevige de mange uforglemmelige minnene. Oppløsningen på det indre kameraet er ikke voldsomt mye å skryte av, men det gjør jobben som kamera for videosamtale svært godt.

Det er behagelig å videosamtale med andre, og kvaliteten på bildet er også overraskende god.

Vi kan ikke si det samme om bildene tatt med hovedkameraet. Samsung Z540 koster i overkant av 3000 kroner, men er bare utstyrt med et 1,3 megapikselkamera som ikke tar spesielt gode bilder.

Vi hadde forventet oss noe mer, og synes i det minste telefonen burde vært utstyrt med fotolys, slik at det gikk an å få greie bilder selv når solen ikke står høyt på himmelen. Noen fullverdig kameramobil er Z540 altså ikke.

MP3 og lyd
En av forskjellene mellom Razr-serien og Samsung Z540 er musikknappene på utsiden av telefonen. Z540 har nemlig både fått en play- og pauseknapp, samt to knapper for å bla frem og tilbake i spillelisten.

Den ytre skjermen gir god oversikt over hvilken låt du spiller, hva klokken er, om du får tekstmelding og hvem som ringer.

Lyden i det medfølgende hodesettet kan vi ikke klage på, men nok en gang sitter vi litt skuffet igjen. Internminnet på 140 MB holder til rundt 30 låter dersom du ikke har noe annet på telefonen, og når telefonen ikke støtter eksternt minnekort er dette i minste laget.

I tillegg kan Z540 bare gjøre en ting på en gang. Å skrive SMS mens du hører på favorittlåta di går med andre ord dårlig. Den foreløpige konklusjonen må bli at dette ikke er noe for deg som vil bruke mobilen som MP3-spiller.

Funksjoner
Den innvendige skjermen på Samsung Z540 er imponerende. Det er ikke første gang Samsung briljerer med gode skjermer, og denne gangen er ikke noe unntak.

Den 2,3 tommer store QVGA skjermen viser opp til 262.000 farger og er svært skarp og god. Det er heller ikke noe problem å se hva som foregår på skjermen når du er ute i solen.

Ellers kan vi nevne at vi savner støtte for EDGE. Z540 har riktignok 3G, men havner du utenfor områder med 3G-dekning, går surfing nokså treigt.

Telefonen har støtte for Bluetooth versjon 1, og kunne med fordel ha fått den oppgraderte versjonen med raskere hastigheter og støtte for stereolyd over Bluetooth.

Telefonboken er god, og det er plass til en rekke oppføringer og mye tilleggsinformasjon på hver kontakt. Det går også enkelt an å synkronisere kontakter og e-post med datamaskinen din.

Middels
I løpet av den tiden vi har brukt Z540, har vi ikke latt oss imponere nevneverdig av noen av telefonens funksjoner. Den har kamera, men er ikke en spesielt velegnet kameramobil, den har MP3-spiller, men har ikke minne nok til å gjøre seg spesielt godt som MP3-mobil heller.

Skjermen og lyden er god, du kan videosamtale og surfe raskt både på mobilen og ved å bruke Z540 som modem.

Samsung Z540 er en mobiltelefon for deg som vil ha litt av alt, men som ikke stiller de helt store kravene til å ha det beste av det beste. Vi synes Samsung Z540 mangler litt for mye til å ha en prislapp over 3000 kroner, og ville heller prøvd å finne en telefon hvor funksjonene stemte bedre overens med prisen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen