Flash snikes inn bakveien på iPhone

Adobe jobber seg rundt Apples jernhånd.

Flash er å finne over alt på nettet – bortsett fra på Apples telefoner og nettbrett. Apple-brukere støter derfor stadig på blanke felt på sidene de besøker.

Nå kan det være en slutt på det. Adobe har rett og slett dratt en Ingrid Espelid Hovig og jukset litt. Programmet Flash Media Server 4.5 oversetter flashinnhold til et mer Apple-vennlig format, kalt HTTP Live Streaming.

Direkte billig er det derimot ikke. Selskaper som ønsker å benytte seg av programmet, må ut med 4500 dollar i lisensavgift, og det er ikke snakk om en engangssum.

Flash er IKKE available on the iPhone App Store.
Flash er IKKE available on the iPhone App Store.

Flashmotstanderen

Noen konkret grunn for Flash-motstanden har Apple ikke oppgitt, men stabilitetsproblemer har vært nevnt. Flash er ikke optimalisert for brikkestrukturen i moderne telefoner, og det påvirker ytelsen.

Flash anklages blant annet for å ta unødvendig store jafs av batteritiden til dingsene. Men det er ingenting som tilsier at dette er uoverkommelige tekniske problemer, sier Adobe selv.

Ingen pupp hos Apple.
Ingen pupp hos Apple.

Vel så stor utfordringer er det at Flash utfordrer Apples businessmodell. Dersom andrehåndsutviklere fikk fri tilgang til Flash-bruk på Apples telefoner og nettbrett, ville man kunne selge apps og innhold direkte til kundene. Det ville igjen ført til tapte inntekter for Apple, som tar 30 prosent av inntektene fra innhold solgt gjennom iTunes og App Store.

I tillegg ville ikke Apple lenger hatt full kontroll over hva slags innhold som ble solgt dersom Flash-støtte åpnet for salg utenom Apples salgskanaler.

Selskapet er kjent for å holde en streng linje når det kommer til hva de tillater av innhold. Både applikasjoner som tilbyr tilsvarende funksjoner som Apples egne applikasjoner og journalistisk innhold har blitt stoppet av eplegiganten.

Onde tunger vil ha det til at det allikevel er for sent for Adobe og Flash, nå som HTML5 seiler frem som et svært konkurransedyktig alternativ. HTML5 støttes også av Apple.

(Kilder: Daily Mail, CNN Money)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen