Anmeldelse

Flammen & Citronen

Når vi trodde det bare var i Norge at staute karer trakk på seg snippsekken før de dro til skogs for å skyte på tyskere, kommer det en dansk film om danske motstandsfolks heroiske innsats mot den grusomme, tyske invasjonsmakten. De var riktignok heltemodige, motstandsfolkene, men både virkeligheten og "Flammen & Citronen" gir oss et mer gråtonet blikk. Og bra er det.

Christian Berkel spiller Gestapo-lederen og motstandsmennenes nemesis Hoffmann. Foto: Sandrew Metronome AS
Christian Berkel spiller Gestapo-lederen og motstandsmennenes nemesis Hoffmann. Foto: Sandrew Metronome AS

Året er 1944 og Danmark er under tysk okkupasjon. De dyktige og hensynsløse Bent "Flammen" (Thure Lindhardt) og Jørgen "Citronen" (Mads Mikkelsen) er blant de mest beryktede motstandsfolkene i Danmark, og det er utlovet store dusører på dem. De har nærmest fanatisk tro på sin sak og tenker seg ikke om to ganger før intetanende nazier må bøte med livet. Etter hvert som tiden går og oppdragene blir stadig mer morderiske, begynner duoen å ane ugler i mosen. Er venner egentlig fiender og fiender egentlig venner? Usikkerhet, svik og kameratskap er blant ingredienser i denne deilige danske storfilmen.

Det er dejlig å være tysk i...?

Filmens tone slås an fra første sekund. Arkivbilder fra krigen iblandet alvorstung musikk og seriøse gloser setter seeren i en viss sinnsstemning: Det er slettes ingen komedie vi nå skal være vitne til. Dette betyr ikke at filmen blir overdådig eller stiv, det er den nemlig ikke. Regissør Ole Christian Madsen takler den hårfine balansen mellom tørr historieleksjon og ufrivillig parodi på en mesterlig måte og ender opp med et storslagent drama av omtrent fineste kaliber. Håndverket er fast og stødig, maskineriet går for det meste som smurt. Filmen er allikevel ikke for perfekt, det føles skittent og autentisk, noe de glimrende skuespillerne også sørger for.

Flammen og Citronen tilbringer mye tid i mørke, dunkle lokaler.
Flammen og Citronen tilbringer mye tid i mørke, dunkle lokaler.


Thure Lindhardt og Mads Mikkelsen gjør virkelig livet for tyskerne og danske partisympatisører til et helvete, men når spilleregler brytes, byttes om, og spillet i seg selv begynner å rakne, da viser de sin sanne styrke som skuespillere. Spesielt Mikkelsen rører i rollen som den fremmedgjorte faren i en familie som har glidd vekk fra ham. Når han så igjen møter sin lille familie og de problemer det fører med seg, feller man en tåre sammen med ham. Det er med andre ord svært levende og dynamiske rollefigurer vi har med å gjøre. Selv "skurkene" viser sine myke sider.

Dansk spenning

Noe av det mest slående med "Flammen & Citronen" er at den er såpass spennende og klarer å holde på interessen. Fortellingen er lagt opp på en smart måte og ved enkelte anledninger hopper regissøren i kronologien, uten at det blir forvirrende av den grunn. Det blir tvert imot bedre, effekten av vår forhåndskunnskap forsterker følelsesinntrykket, som så mange andre filmer også vet å dra nytte av. Actionscenene er vellagde, men ikke overdrevne og passer inn i filmens øvrige lavmælte stil. Noen ganger roer intensiteten og paranoiaen seg ned og slipper til mer avslappede scener med personlige relasjoner for å bygge opp under hovedpersonene. De fleste fungerer fint, men det er allikevel her vi finner noen av filmens få svakheter.

Trailer: Flammen & Citronen

Vis større

Trass i alle sine styrker er det altså noen få svakheter. Enkelte aspekter ved filmen er ikke alltid like interessante, som for eksempel for mye fokus på kjærlighetsforhold. Da skal jeg innrømme at jeg kjedet meg litt, men det kan godt hende at andre liker denslags bedre. Uansett er det en dråpe i havet, for filmen er i det store og hele svært god. Danskene kan virkelig det å lage bra film. Det gjenstår å se om den norske storsatsningen "Max Manus" blir like vellykket.

Konklusjon

"Flammen & Citronen" er en svært flott spenningsfilm om gråtoner mellom det gode og det onde under Den andre verdenskrig. Foruten å være en drivende god og spennende fortelling, formidles vanskeligheter menneskene i dramaets sentrum opplever på en utsøkt måte. Filmen underholder, rører og får en til å tenke over rett og galt. Meget bra!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen