Test

Flags of Our Fathers

Seks amerikanske soldater var med på det berømte bildet fra Iwo Jima, hvor et av de avgjørende kampene i Stillehavet under den 2. verdenskrig ble utkjempet. Innen èn uke var tre av soldatene døde, de resterende ble kalt tilbake til USA for å promotere salget av krigsobligasjoner, som var viktige for å finansiere krigen. "Flags Of Our Fathers" er historien om de seks soldatene, fra de trener til krigen og helt til det blodige slaget på den lille Stillehavsøya. Men det stopper ikke der. Et ekkelt PR-maskineri tar nemlig tak i dem og sender dem ut på en reise av krigshelthyllest og skrytemiddager som krever vel så mye disiplin og tilsidesetting av personlige følelser som det selve krigen gjorde. Etterpå blir de, som alle andre krigsveteraner, overlatt til seg selv og de skadene som krigen har påført dem, psykiske så vel som fysiske.

Kampene på Iwo Jima var intense og preget dem som var med i år etterpå.
Kampene på Iwo Jima var intense og preget dem som var med i år etterpå.

"Mye ikke å prate om"

Manuset tar utgangspunkt i boken "Flags Of Our Fathers", skrevet av sønnen til den ene av soldatene som var med på flaggheisingsbildet. Forfatteren begynte med boken fordi ønsket å bli bedre kjent med faren sin, som aldri snakket om opplevelsene sine på Iwo Jima. Han fant raskt ut av at faren, som hadde vært sanitetssoldat og sett mange skadde, "hadde mye han ikke ville prate om". Dermed er det en historie med et personlig og dypt menneskelig portrett av alle soldatene, og en film som klarer balansen mellom respekt for individene og allmenngyldigheten i opplevelsene deres, helt knirkefritt.

Regissør og produsent Clint Eastwood styrer elegant unna de største artillerikraterne for krigsfilmer, nemlig voldsromantikk, nasjonalisme og sentimentalitet. Selvsagt er det mye skyting, store kampscener og plenty av blod og gørr, men svært lite "helteri". Overgangen fra levende, og brølende kommandoer til død skjer på et blunk, alle soldatene ser helt like ut, og skrekken i øynene deres når de dør levner ingen illusjoner om at krig er action-glamour. Kritikken mot krigs- og PR-maskineriet, som også eksisterer i dag, er der, men er verken plagsom eller ensidig. Siden historien ligger nær opptil virkeligheten, er den kompleks, med delikate moralske dilemmaer, og rollefigurer som er alt annet enn svart-hvitt. Avslørende dialog og sterke skuespillerprestasjoner får gråtonene til å skinne.

Overgangen fra krig til PR-turné blir brå og vanskelig for de unge soldatene
Overgangen fra krig til PR-turné blir brå og vanskelig for de unge soldatene

Lavmælt og nøktern

Visuelt er "Flags Of Our Fathers" like lavmælt og nøkternt som manuset. Svovel- og helvetesøya Iwo Jima er filmet i triste, grå og brune farger, kamphandlingene har klaustrofobiske nærbilder, og hjemme i østkyst- og midtvest-USA er alle fargene bleket av solen. Fortiden ser alltid vakker ut på film, men her er den ikke penere enn den må.

Filmen hopper frem og tilbake i tid og kryssklipper mellom kamphandlingene, promoteringsturnéen bare noen uker senere, og årene etter krigen. Først er dette litt forvirrende. Man får ikke tak i handlingen før etter en stund. Likevel formidler teknikken kaoset under kampene og den brå og forvirrende overgangen til fredelige forhold hjemme helt superb.

Konklusjon

"Flags Of Our Fathers" er noe så sjeldent som en nøktern og lavmælt krigsfilm. Den forteller en historie hentet fra virkeligheten på en realistisk måte, og har mye på hjertet som den klarer å formidle, uten å bli moraliserende eller sentimental. Historiefortellingen og det visuelle utdyper og forsterker hverandre mesterlig. "Flags Of Our Fathers" representerer en aldri så liten fornyelse, både tematisk og fortellerteknisk, for krigsfilmsjangeren.

Flags of Our Fathers (2 Disc)   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen