Fjernsynssendinger i HDR

High dynamic range (HDR) har blitt stadig mer populært, ettersom stadig flere kjøper digitale speilreflekskamera. Tanken bak begrepet er å gi bilder et dynamisk omfang som ligger nærmere det øyet kan oppfatte, enn det et kamera klarer å fange. Fotografer som benytter seg av teknikken, smelter som regel to eller flere bilder med ulik eksponering, sammen til ett.

Les også: HDR – Velsignelse eller forbannelse?

Ved å overføre teknikken fra stillbilde til video oppnår man en rekke fordeler. Økningen i dynamisk omfang vil gjøre fjernsynstitting mer naturtro. Det vil føles mer som å se ut av vinduet, enn å se inn i en fjernsynsskjerm.

Professor Alan Chalmers, til venstre, er ekspert på
Professor Alan Chalmers, til venstre, er ekspert på "High Fidelity Graphics". FOTO: WMG

Professor Alan Chalmers ved universitetet i Warwick, mener et HDR-fjernsyn kan vise et bilde som er ti ganger mørkere, og 30 ganger lysere enn dagens systemer. Dette vil øke detaljnivået på bildet merkbart.

- HDR kan også forbedre 3D-fjernsyn betraktelig, fordi du med økt dynamisk omfang kan skape en bedre følelse av dybde, sier Chalmers.

Som all ny teknologi har også HDR-fjernsyn sine utfordringer. For forbrukeren betyr det at du må kjøpe et nytt fjernsynsapparat. For produsentene er lagringskapasitet et ankepunkt.

HDR-kameraene brukt av professor Chalmers, trenger 42GB lagringsplass per minutt med innspilling. Det er 33GB mer enn standard HD-video. Med tanke på lagring, avspilling og kringkasting betyr det at videoen må komprimeres 100:1 før den når ut til ditt fjernsyn.

(Kilde: Cnet.co.uk)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen