Fjerning av kopisperre kan bli dyrt
Teknofil

Fjerning av kopisperre kan bli dyrt

Apple kom i går med den høyst gledelige nyheten om at selskapet vil kutte all kopisperre på musikken du får kjøpt gjennom Itunes Store. Dette er så og si den siste spikeren i kista for kopisperrer på musikk. Samtidig får du muligheten til å fjerne kopisperren på musikk du har kjøpt, men den gleden kan fort bli dyr.

Les også:
Itunes fjerner kopisperre.
- Jeg er nesten litt rørt.

Ikke gratis å fjerne sperre
Det blir nemlig slett ikke gratis å fjerne kopisperrer på musikk du tidligere har kjøpt i Itunes Store. Apple har varslet en prisendring på musikken de selger som vil komme i april. Da vil musikken prises i flere kategorier. Noen sanger vil bli billigere enn idag og andre vil bli dyrere, trolig vil dette beregnes ut fra hvor ny og populær musikken er. De norske prisene for dette er enda ikke kjent, men i amerikanske Itunes Store vil musikken koste henholdsvis 0,69, 0,99 og 1,29 dollar. Dette tilsier at vi her i Norge får priser på rundt 6, 8 og 10 kroner. Om denne prisendringen vil påvirke prisen for oppgradering av musikk du har kjøpt med kopisperrer er usikkert, men per i dag koster det 2 kroner å oppgradere enkeltsanger og 30 prosent av salgsprisen for å oppgradere album slik at de blir uten kopisperrer. Du kan ikke oppgradere enkeltsanger, men må oppgradere all musikk du har kjøpt om du ønsker dette. Dette kan fort bli dyrt for mange.


Kan fort koste noen tusen
Om du for eksempel gjennom årene har kjøpt 500 sanger gjennom tjenesten, noe som neppe er unormalt, så vil et enkelt regnestykke tilsi at en oppdatering koster 1000 kroner. Mange har trolig også kjøpt langt flere sanger gjennom tjenesten. Et lignende regnestykke tilsier at om du har kjøpt 50 album til 80 kroner per stykk, så må du betale 30 prosent av denne prisen, altså 24 kroner, for å få fjernet kopisperren gjennom Apple. Tilsammen må du da betale 1200 kroner for å få fjernet kopisperren på disse albumene. Prisen varierer da selvfølgelig utfra hvor mye musikk du har kjøpt gjennom tjenesten.

Teknofil forsøkte selv å fjerne sperren på låten Don't touch my brother av artisten Kenneth Isaak. Musikken hans kan nå kjøpes uten sperrer, men da vi kjøpte den for en stund siden var dette derimot enda ikke et alternativ. Itunes sin tjeneste er tydeligvis enda fersk for vi fikk beskjed at ingen av våre sanger er tilgjengelige for slik oppgradering.


Gratis alternativ
Derimot fikk vi fint til å fjerne kopisperren, og det helt gratis, gjennom tjenesten Doubletwist. Doubletwist er utviklet av nordmannen Jon Lech Johansen, bedre kjent som DVD-Jon.

Les også: Skremmende enkel fildeling.

Dette programmet lager enkelt MP3-filer ut av musikk du har kjøpt gjennom Itunes som kom med kopisperre. Ifølge programmet er dette å "frigjøre"-musikken, i realiteten spiller den av musikken, tar opp og lagrer en mp3-kopi på din maskin. Denne musikken kan du så enkelt dele med venner du har på Facebook via Doubletwist.


Om du ønsker å dele musikken er helt opp til deg. Flere rettighetshavere har kritisert lovligheten ved programmet, men så langt har ingen kunnet slå fast at det er ulovlig. Det beste for deg er at du her kjapt kan fjerne kopisperre fra musikk du har kjøpt gjennom Itunes uten å måtte betale ekstra. På denne måten kan du kjapt spare noen tusen og likevel benytte deg av musikken din slik du måtte ønske.

Det skal bemerkes at Doubletwist komprimerer filene til MP3-filer med noe kvalitetstap sammenlignet med originalfilene fra Itunes. I tillegg vil en oppgradering gjort via Apple gi en bedre kvalitet enn din originale fil ved at bitraten økes fra 128 kbps AAC til 256 kbps AAC. Lydnerder vil utvilsomt sette pris på dette, men om det er verdt to kroner per sang, sammenlignet med å få gjort denne jobben gratis kan derimot diskuteres.

Doubletwist finner du her.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen