Guide Fjerning av skjermrammen

Det kan være irriterende med tykke skjermkanter

Irriterer du deg over de tykke skjermkantene?

Vi har prøvd å gjøre dem så tynne som mulig.

Alle som bruker to skjermer eller fler har helt sikkert irritert seg over skjermkanter. Spesielt dersom du strekker et bilde over flere av skjermene samtidig, da kommer kantene lett i veien. Vi har mang en gang lurt på hva denne tykke kanten egentlig inneholder, og om det kanskje er mulig å gjøre den litt smalere på egenhånd.

Jørgen sliter med siktet som havner midt i skjermkantene.
Jørgen sliter med siktet som havner midt i skjermkantene.

Det er kanskje litt naivt å tro at skjermprodusenter har store og tomme områder på sidene av skjermene sine bare for moroens skyld. Men vi har en tro på at vi kanskje kan høvle av noen millimeter mellom skjermene for et bedre multiskjerms-oppsett.

Våre forsøkskaniner

Ingen skjermer er like, og teknologien de benytter på innsiden er av betydning for hva vi kan utrette. De gamle CCFL-bakbelyste LCD-skjermene har en helt annen oppbygning enn nyere LED-bakbelyste LCD-skjermer, som igjen finnes i et utall varianter. Og la oss ikke begynne å drøfte forskjeller på panel-teknologier som TFT og IPS.

Ikke de mest moderne skjermene, men prinsippet er jo det samme.
Ikke de mest moderne skjermene, men prinsippet er jo det samme.

Siden vi ikke kan teste alle mulige typer skjermer, tar vi bare for oss et par helt identiske skjermer som samlet støv på bakrommet. Med oss i dag har vi to TFT-LCD-skjermer av merket HP, med modellnavn 1955. Disse er 19 tommer på strømpelesten, og har en oppløsning på 1280 x 1024 piksler. Vi snakker her om skjermer som nylig har fylt åtte år, og som bruker det gode og gamle 4:3-bildeforholdet.

Vi fjerner rammen

Det vi ønsker å finne ut er om vi på noen måte kan redusere tykkelsen på kantene rundt skjermene. For å undersøke dette må vi først fjerne plastrammene som utgjør disse kantene. Dersom vi ser at HP bruker unødvendig mye plast, eller har plass til overs på noen annen måte, bør det ikke være vanskelig å optimalisere litt.

Som hjelp til arbeidet har vi en velutrustet verktøyseske med alle nødvendigheter, og en Dremel-maskin med skiver for metallkutting. Dersom alt går som vi håper vil det være muligheter for å trimme kantene litt, og kanskje nok til at vi ikke lenger vil irritere oss over 2 – 3 centimeter med tomrom mellom bildene på skjermene. I verste fall ser vi at det er lite vi kan gjøre med tykkelsen på kantene. Men da kan vi i alle fall trøste oss med at vi har fått sett innsiden av en LCD-skjerm.

Bli med på neste side hvor vi går løs på skjermen med nebb og klør for å finne ut hva som skjuler seg på innsiden.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen