Fjernet spill om Utøya

Utøya (Bilde: Lasse Tur, Mapaid AS)

Fjernet spill om Utøya

Skaperen beklager delvis at han laget spillet hvor målet er å drepe så mange ungdommer som mulig.

Folk oppfatter ikke budskapet mitt, i hvert fall ikke nå som traileren til en film om Utøya har dukket opp, sier spillskaperen til ABC Nyheter onsdag ettermiddag.

I spillet kan massemorderen Anders Behring Breivik styres, og poenget med spillet er å skyte så mange ungdommer som mulig utenfor kafébygget på øya. Det er også om å gjøre å spre Breiviks manifest via mobilen.

– Det er et kunstprosjekt

Utøya-spillet ble publisert på en nettside for litt over en uke side. Spillskaperen omtaler spillet som et sarkastisk kunstprosjekt.

– Spillet er smakløst. Det oppfattes som en episode av «South Park» for de som ikke er berørt. Men for de som har mistet venner er det verdiløst.

Nå ber spillskaperen om unnskylding for Utøya-spillet han laget. I hvert fall delvis.

– Jeg ber om unnskyldning for spillet, i hvert fall til de som mistet noen og til de som ble berørt. Jeg burde på en klarere måte fått frem poenget med spillet, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Student laget dataspill om Utøya

– Forkastelig

Flere har reagert med avsky på at et slikt spill nå har sett dagens lys.

Det er forkastelig å i det hele tatt lage noe slikt, sa Trond Blattmann, representant for de pårørende etter Utøya-massakren, til ABC Nyheter tidligere i dag. Blattman mistet selv sin 17-årige sønn på Utøya.

Blattmann forteller at støttegruppen kommer til å jobbe hardt for å få fjernet spillet, i den grad det er mulig å få til.

AUF ønsker ikke å kommentere dataspillet, men viser til tidligere uttalelser om at de ber alle om å være varsomme med å legge ut materiell på Internett som kan oppfattes som støtende.

- Respektfullt å fjerne spillet

Moren til en av ungdommene som opplevde Utøya-massakren tett på kroppen, Gunn Iren Frengstad, mener det står respekt av at spillskaperen nå har fjernet spillet fra nettet.

– Ingen kan nekte noen å lage spill, men jeg reagerer på at vedkommende har brukt navnet Utøya og skal ha laget spillet så likt som mulig i forhold til det som faktisk skjedde på Utøya. Hadde vedkommende brukt et annet navn, så hadde saken vært en annen. Men det er både positivt og respektfullt av vedkommende å fjerne spillet i etterkant, sier Frengstad til ABC Nyheter. Hun opplyser samtidig at hennes sønn slapp unna 22. juli-massakren uten fysiske skader.

Les også: Forskere: - Det vil komme flere Utøya-spill

ABC Nyheter har snakket med spillskaperen, som er i 20-årene, flere ganger. Han ønsker imidlertid ikke å oppgi andre detaljer om seg selv utover omtrentlig alder, at han er student og at han har tysk som morsmål. Han sier også at han ser på seg selv som en kunstner.

– Budskapet i et kunstverk behøver ikke å være åpenbart, men slik situasjonen er nå, hvor mange har sterke følelser rundt det som skjedde, burde jeg fått frem budskapet mitt klarere.

Mannen forsvarer spillet og hensikten. Han bedyrer fortsatt at hensikten med spillet var å latterliggjøre Anders Behring Breivik og ugjerningene hans den 22. juli 2011.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen