For første gang har en blodsykdom blitt fjernet fra et menneskelig embryo
Teknofil
(Bilde: McGovern Institute for Brain Research at MIT)

For første gang har en blodsykdom blitt fjernet fra et menneskelig embryo

Nå får forskerne refs av kollegaer.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For første gang i historien har forskere klart å modifisere menneskegener i et embryo. Forsøket ble gjennomført av Forskere fra Sun Yat-sen-universitetet i Guangzhou i Kina, ledet av Junjiu Huang.

Eksperimentet ble gjennomført ved hjelp av en teknikk kalt CRISPR/Cas9. Det man har gjort er å «klippe bort» uønskede deler av et DNA-molekyl ved hjelp av ensymer, og så erstatte dem. Slik fungerer det:

En forklaring av teknikken, fra McGovern Institute for Brain Research hos MIT. Teknikken har tidligere blitt brukt på voksne celler.

I dette tilfellet modifiserte forskerne genet som er ansvarlig for den potensielt dødelige blodsykdommen β-thalassaemia.

Et embryo starter som et befruktet egg, som så går gjennom celledeling og fosterutviklingen. Når man snakker om mennesker bruker man vanligvis ordet embryo fra første til åttende uke i graviditeten. Deretter regnes det som et foster.

Forskerne fikk embryoene fra lokale fruktbarhetsklinikker. De hevder at de kun brukte skadde embryoer, som ikke ville resultert i fødsler og derfor heller ikke ville blitt brukt.

Dårlige resultater

I rapporten sin forteller forskerne at resultatene ikke var spesielt gode, og mener det er langt igjen før denne teknikken kan brukes på normale embryoer.

Teamet utførte eksperimentet på 86 embryoer, og ventet 48 timer. Dette var nok tid til at CRISPR/Cas9-prosessen skulle gjøre jobben sin og at embryoene skulle vokse til omtrent åtte celler hver.

Et embryo med åtte celler.
Et embryo med åtte celler. Foto: RWJMS IVF Program

På dette tidspunktet var det klart at 71 embryoer hadde overlevd. Av disse ble 54 genetisk testet, og kun i 28 av disse hadde genene blitt sammensveiset på en vellykket måte. Og i kun «en brøkdel» av disse tilfellene hadde de uønskede genene blitt erstattet med friske gener. 

– Hvis man skal gjøre dette med normale embryoer, må resultatene være nær 100% vellykket. Derfor stoppet vi. Vi mener teknikken fortsatt er for umoden, sier prosjektleder Junjiu Huang til Nature.

Han forteller også at forsøkene resulterte i uvanlig mange andre potensielt skadelige mutasjoner i DNA-molekylet, og at prosedyren derfor ikke er trygg. Man har tidligere brukt metoden på voksne celler og muse-embryoer, uten like mange uønskede mutasjoner.

Etisk betenkelig?

Det er stor uenighet om hvorvidt man skal utføre denne typen forskning på mennesker, og hva det eventuelt vil åpne opp for. Rapporten ble ifølge Huang avvist av både Nature og Science, på grunn av etiske innvendinger.

– Vi er mennesker, ikke forsøksrotter. Vi tror det er et grunnleggende etisk problem i å krysse grensen til å modifisere menneskelige embryoer, sa Edward Lanphier nylig i en kronikk hos Nature.

Lanphier er styreformann i Alliance for Regenerative Medicine, og jobber selv med genetisk manipulering. Forskjellen er at han bruker voksne celler. Nå som rapporten fra kineserne er publisert, har han følgende kommentar til Nature:

– Resultatene understreker det vi har sagt tidligere. Vi må sette denne forskningen på pause, og sikre at vi har en bred diskusjon om hvilken retning vi er på vei.

Dette er ikke første gangen man gjennomfører kontroversielle forsøk
Her er de ti sprøeste medisinske eksperimentene i historien

 (Kilde: Nature og Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen