Arkivfoto. Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan under en pressekonferanse i Praha i Tsjekkia i februar 2013 (Bilde: Shutterstock)

Fjerner Tyrkias Twitter-forbud

Nasjonal domstol opphevet regjeringens upopulære avgjørelse.

For en uke siden valgte den tyrkiske regjeringen å sperre tilgangen til Twitter. Det skjedde fordi rykter om at den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan var innblandet i en korrupsjonsskandale begynte å spre seg som ild i tørt gress i det sosiale mediet.

Både et lydopptak og flere dokumenter ble spredt, og dette kunne åpenbart virke kompromitterende på statsministeren. Twitter hadde dessuten nektet å fjerne meldingene som statsminister Erdogan hadde erklært ulovlige og krenkende.

Nå har imidlertid en tyrkisk domstol beordret regjeringen til å åpne for bruk av Twitter igjen, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Det var umulig for et totalitært regime å stilne teknologi. Det var skamfullt å prøve å stenge Twitter, og det har ikke gjort noe annet enn å ydmyke landet vårt, sier opposisjonsleder Emrehan Halici fra det Republikanske folkepartiet til AFP.

«Bizi Twitter'da takip edin!» (Følg oss på Twitter!) »

Brukte SMS og VPN

Selv om Twitter ble blokkert av myndighetene, klarte mange av Tyrkias 10 millioner Twitter-brukere å bruke tjenesten. Via tekstmeldinger og VPN-tjenester (virtuelle privatnettverk som skjuler IP-adressen din)  klarte de å tvitre ut meningene sine, uten at myndighetene kunne gjøer noe.

Selv den tyrkiske presidenten Abdullah Gul har gått hardt ut mot at regjeringen stengte ned tjenesten. Han mente at dette var «uakseptabelt».

Twitter skal være oppe igjen i løpet av onsdagen, ettersom regjeringen allerede har uttalt at de vil føye seg etter domstolens avgjørelse.

Tror han blir overvåket:
Tidligere amerikansk president tør ikke sende e-post »

(Kilder: AFP)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen