Test

Five Across the Eyes

Fem tenåringsjenter er på vei hjem fra en fotballkamp da de kjører seg vill i et område kalt «the Eyes». De prøver å søke hjelp på en bensinstasjon, men ender opp med å ødelegge den ene frontlykten på bilen til en annen kunde. I panikk stikker de av fra åstedet, men ikke lenge etter får de plutselig øye på et enkelt lys i mørket bak seg. Bilen viser seg å tilhøre en psykopatisk kvinne, og resten av filmen går med til en vill jakt gjennom det ukjente landskapet. På veien blir de skremt og mishandlet på utallige måter, og bla bla bla, vi har sett det så utrolig mange ganger før.

Repetisjon

1: Jentene kjører bil. 2: De blir skremt av psykopaten og forsøker å kjøre fra henne. 3: Noe gjør at de må stanse bilen. 4: De sloss med en morderisk motstander. 5: De klarer å unnslippe.

Dette mønsteret, sammen med lange sekvenser av skriking, repeteres hvert tyvende minutt. Om du i så måte skulle være så uheldig (eller kanskje det er mer presist å droppe u-en) å falle i søvn et stykke ut i filmen, så trenger du ikke å bekymre deg, for så lenge du våkner til de siste fem minuttene så har du ikke gått glipp av noe vesentlig plotutvikling uansett. Tidvis kommer filmskaperne med små forsøk på å gi karakterene litt dybde ved at jentegjengen konfronterer sin egen interne maktstruktur, men dette føles bare umotivert og krampeaktig.

De uerfarne skuespillerne overbeviser ikke
De uerfarne skuespillerne overbeviser ikke


Samtidig er det hele veien irritasjonsskapende logiske brudd i filmens univers. Hvorfor er det ingen som sjekker at psykopaten faktisk er død når hun ligger nede? Hvordan er det mulig å glemme din avdøde fars aske i en urne i bilen? Hvordan i allverden klarer jenta som nettopp har fått trukket ut tenner og blitt voldtatt med et skrujern, å være så ekstremt fysisk oppegående like etterpå? For å bøte på dette svake plottet har regissørene lagt inn et par scener med delvis nakenhet, men selv ikke sprettende bryster klarer å redde denne filmen fra å bli en særdeles kjedelig affære.

Skuespill

Det sies at inkludert grunnlønnen og prosentandelene han fikk av overskuddet, så tjente Bruce Willis over hundre millioner dollar på «Den sjette sansen». Tatt i betraktning av at Willis er en noe lunde middelmådig skuespiller, så virker dette som en absurd høy sum, men når en ser på skuespillet i «Five Across the Eyes» så føles det nesten som om han fortjente hver eneste krone.

Hvordan i allverden klarer jenta som nettopp har fått trukket ut tenner og blitt voldtatt med et skrujern, å være så ekstremt fysisk oppegående like etterpå?

Med et estimert budsjett på omlag fire tusen dollar så kan man ikke kreve Oscar-potensiale på skuespillerfronten, men det må være lov å forvente at det ikke er så dårlig at det tar fokus vekk fra innholdet. De fem uerfarne hovedrolleinnehaverne gjør her så svake prestasjoner at de i stedet for å skape den frykten som er hensikten, heller frembringer latter.

Håndholdt

Det eneste spennende ved denne filmen – som jo innholdsmessig er totalt blottet for nerve – er den tekniske utførelsen. Det er ikke gjort noe forsøk på å skjule at dette er en lavbudsjettsfilm. Tvert imot er det kornete bilder og veivende kamera, og sammen med den raske klippingen så skaper dette en nervøs stemning. En stemning som dessverre blir knust av det dårlige innholdet.

Et annet interessant element er at kameraet aldri forlater bilen. Selv når jentene forsvinner ut i skogen på flukt fra morderen, så blir kameraet værende. Filmskaperne kan nok presentere flere gode grunner for hvorfor de valgte å gjøre akkurat dette, men for oss seere føles det mer hemmende enn det underbygger historien.

Konklusjon

«Five Across the Eyes» er en heller tam affære som bringer lite nytt til sjangeren. Den hjemmelagede stilen er dessverre ikke nok til å gjøre filmen severdig, og om du er ute etter god lavbudsjettskrekkfilm, så ta heller en titt på den første «Halloween»-filmen, den italienske klassikeren «Suspiria» eller «The Blair Witch Project».

Five Across the Eyes   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen