First Tuesday-møte, april 2007

Møtestedet var igjen Rockefeller, et lokale som er mye brukt av First Tuesday siden det har kapasitet til de ca. 500 som pleier å komme. Foreningen har ca. 7000 medlemmer, og medlemskapet er gratis siden det er 9 sponsorer som finansierer det hele. Temaet til tross var det merkbart færre oppmøtte, det er mulig det fine været har noe av skylden for dette...

Opprinnelig var planen at tema for forrige møte skulle være Trådløs Framtid, men bare få uker før møtet ble tema endret til Second Life, som rapportert tidligere.

Jon S. von Tetzchner (Opera)

Jon S. von Tetzchner var første taler i First Tuesday, Norge i 1999. Nå var han tilbake for å fortelle om Opera fremtid, nåtid og fremtid. Mye har skjedd siden den spede starten i 1992 da grunnleggerne begynte med web, via første lanseringen av Opera i 1995 frem til dagens situasjon der de er 380 ansatte fordelt over 40 nasjonaliteter med kontorer i 8 land. Antall brukere av desktop-utgaven er anslått ca. 15 millioner. I en tid da alle snakker om viktigheten av å være innovativ, har Opera faktiske resultater å vise til, blant annet fraud protection, gestures og widgets.

De kjenner markedet, og har lansert en mengde varianter, hver til sitt bruk, fra desktop til Opera Mini, Opera Mobile, Opera Devices med mer. Han kunne fortelle at Opera Community teller rundt 750000 brukere, og ca. 1000 nye kommer til hver dag.

"Det finnes bare en web", hevdet han, og refererte til alle webapplikasjoner som stadig kommer til. Disse bruker weblesere som plattform istedet for operativsystemer direkte som Windows eller Linux. Webleseren må støtte alle behovene, men blir selv usynlig, slik som Opera Devices som dukker opp i apparater som set-top boxes, videospillere, spillkonsoller med mer.

Nils Borhaug (TV2)

Et raskt blikk på tv-programmet viser at TV2 har satset tungt på sport. Rettighetene har ikke vært billige, så det har vært nødvendig å få mest mulig ut av rettighetene for at bunnlinjen skal bli god. Som en del av denne strategien har TV2 satset tungt på mobiltelefonen som plattform for sportsnyheter, spesielt for fotball. Det begynte i 1997 med scoringsvarsel på mobilen, og i 2001 sendte de ut 500000 slike scoringsvarsel. Siden har det vært en stadig teknisk utvikling, bl.a. live tjenester på WAP (2002), scoringsklipp til nedlastning (2004) og 3G-tjenester. Ferdige videoklipp gjøres idag tilgjengelig 3 minutter etter scoring.

Helt enkelt har det ikke vært, de har nærmest vært i krig med mobiloperatørene, og han kunne fortelle at Telenor var spesielt ille siden de legger inn en softkey på mobiltelefonene som det ikke er helt lett å fjerne. Kundene er også krevende, det skal ikke være mye tasting så kommandoene må være korte.

Fortsatt står mye igjen, f.eks. skal klubbsider lages, brukeropplevelser forbedres, båndbredde økes, WLAN og WIMAX taes i bruk, forretningsmetoder forbedres og nye brukere rekrutteres. Selv etter 10 års drift står mye igjen, men konklusjonen var at portaltjenester på mobiltelefoner er lønnsomme allerede idag.

Ola Gaute Askheim (Bengal, Opinion)

Askheim er også en av gjengangerene på First Tuesday. Tema denne gangen var "The New You", i hvilken grad lek gjør noe med folk. Han fortalte om utviklingsløpet land går igjennom, fra det førindustrielle jordbrukssamfunn der de fleste arbeider med jorden, via industrisamfunnet og frem til det etterindustrielle samfunnet. Tiden er forskjellig fra land til land, for Norges del regnet han 1830-årene som jordbrukssamfunnets høydepunkt, mens 1950-60 var høydepunktet for Norge som industrisamfunn. Idag er vi kommet til den etterindustrielle æraen, der forholdsvis lite tid brukes på arbeid for å skaffe seg det helt livsnødvendige. Istedet er det opplevelsesindustrien som har sin gullalder.

Allerede i 2001 var det folk som hevdet at innen 2010 ville alle som ønsket det ha en form for online-aksess, og etter Askheims mening er vi praktisk talt der idag.

Kristen A. Tveter (Trolltech)

Under tittelen "Med Trolltech inn i en trådløs fremtid", fortalte Kristen Tveter, direktør for forretningsutvikling, hvordan de så for seg Trolltechs plass i en trådløs fremtid. Etter en etablering i 1994, mente han at Trolltech var verdensledende på Linux-baserte mobile plattformer. Ett viktig gjennombrudd var da Sharp utstyrte sin PDA med QTopia fra Trolltech i 2002. Pr. idag opplever de 40 prosents årlig vekst, og 100-200 mobiltelefoner benytter deres plattform. Spesielt Greenphone har fått mye oppmerksomhet.

Blant utfordringene fremover er trådløse enheter, men også veksten. Tveter fortalte hvordan vekst i antall kodelinjer var høyere enn Moores lov, og hvordan dette gjorde at Siemens' programvareavdeling havarerte under denne belastningen. For at plattformen skal lykkes, må den fungere på ulike skjermer og ulik hardware, på stasjonære såvel som mobile plattformer, støtte rask utvikling og ikke minst test, tilby et vidt spekter av funksjonalitet og gjenbruk, og "favne videst mulig i utviklermiljøene for programvare". Det vil også være en oppgave fremover å være innovativ med minimal teknologisk fragmentering.

Grete Kvernland (Accenture)

"RFID - fra fiction til action" var tittelen på hennes innlegg, der hun så for seg femtiden med RFID. Hun hadde latt seg inspirere av filen "Minority Report", spesielt fra den delen der reklamen henvendte seg direkte til hovedpersonen. Tilpasset reklame og tjenester basert på personlig RFID mente hun lå nært frem i tid, og mente å se begynnelsen på personlig tilpasning allerede idag.

Teknologien er idag blitt moden av flere grunner, blant annet pga. UHF generasjon 2 systemer. At standardiseringen blant annet i form av EPC Global, er kommet langt er også til stor hjelp, og allerede kan en vise til flere vellykkede pilotprosjekt såvel som systemer satt ut i livet. Næringslivet har allerede sett på dette med stor interesse.

Bruksområdene er mange, fra de tradisjonelle som tilgangskontroll, sporing i produksjon og "supply chain" og "asset management", til de nye som medisinering, tagging av mennesker, blant annet for medisinering, og RFID med sensorer til bruk i varer og i helsesektoren.

Accenture har sin egen innovasjonlab der de har testet ut RFID og søk. Under UKA-07 i Trondheim vil RFID bli brukt i billettene, og de ser for seg butikkene som et stort marked, med "wireless shop". I USA har gigantkjeden Walmart tatt RFID i bruk i 25 prosent av sine butikker, og regner med å spare 1 prosent, hvilket blir endel kroner når dagsomsetningen er 1 milliard dollar pr. dag.

Rune Foshaug (Abelia)

Abelia har deltatt på fora for trådløs fremtid siden 2003, og forumet Trådløs Framtid har nå ca. 130 deltakere, og Rune Foshaug fortalte om dette under tittelen "Trådløs framtid som anabole steroider". Han refererte til boken "Verden er flat" av Thomas L. Friedman. Flat her betyr at alt blir utgjevnet. Dersom en skal oppnå suksess, er det nødvendig å skille seg positivt ut fra den grå massen, eksempelvis ved bruk av teknologi. Foshaug tok utgangspunkt i Norge som rikt, dyrt og kaldt, og konkluderte med at en da må satse på kunnskap og teknologi.

Noen av trendene en allerede ser er at en erstatter arbeide med teknologi slik at større verdier skapes med færre folk, og at kunnskapsbaserte tjenester øker mens tradisjonelle former for arbeide synker. Trendene er riktignok uklare, for selv med oljen tatt med i beregningen går den norske økonomien bedre enn hva OECD kan forklare. Derimot har Norge lykkes der det ikke har vært politisk styring.

Foshaug fortalte med entusiasme at Norge har et avansert hjemmemarked, med "verdens beste brukere", og så for seg en lys fremtid.

Oppsummering

First Tuesday gjennomførte igjen et møte med flere høyprofilerte personer i næringsliv or organisasjoner. Foredragsholderne fortalte om sine tanker om en trådløs fremtid, og det var interessant å se hvor mange som lå i forkant av denne utviklingen i lille Norge, og hvordan dette vil påvirke den enkelte.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen