Firesifret speilrefleks fra Canon

Ryktene har gått en stund, og i dag har vi fått vite at de medfører riktighet: Canon slipper en firesifret EOS-modell, som får navnet Canon EOS 1000D og blir nesten, men ikke helt identisk med velkjente Canon EOS 400D. Du kan sammenligne de to kameraene ved å klikke her. Selv om Canon selv sier at 1000D ikke er noe erstatningsmodell for 400D, så er de siste eksemplarene av 400D nå på vei ut av Canons lager og sortiment, til fordel for 1000D som skal være tilgjengelig fra juli av. Veiledende pris skal visstnok være 5399,- for kun kamerahuset og 6399,- for kamerahuset med Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS-objektivet.

Sammenligner vi 1000D med 400D side ved side er det mange likheter som viser seg. Oppløsningen er nøyaktig den samme, skjermstørrelsen og skjermens oppløsnings likeså. Begge tilbyr også ISO-verdier fra 100 til 1600, og selv om søkeren på 1000D er ørlite større enn 400D, så er det så lite at det ikke er merkbart i praksis.

Men noen forskjeller er det jo fra 400D. Blant annet ser 1000D ut til å få nesten det samme forbedrede grepet som Canon EOS 450D, neste trinn oppover kameramodellstigen. På 450D er grepet forbedret med at det er gitt mer plass til fingrene, lengden på grepet er økt ved hjelp av en ergonomisk kant bak på kamerahuset, og gummimaterialet på grepet gir nå bedre friksjon og dekker et større område. 1000D ser ut til å få alt dette med unntak av gummibelegget, så det blir spennende å se om grepet føles bedre enn det utskjelte grepet på de tidligere modellene, som 350D og 400D.

I tillegg ser det ut til at 1000D vil bli utstyrt med en LiveView-funksjon som minner om den i 450D, og i likhet med 450D får det også en egen dedikert ISO-knapp på toppen av kamerahuset, og akkurat som 450D benytter 1000D SD-kort.

EOS 1000D får selvsagt Canons siste bildeprosessor, Digic III, men som eneste speilrefleks utstyrt med denne bildeprosessoren vil det få 12-bits RAW-filer i stedet for 14-bits som de andre har. For brukere i denne nisjen er ikke dette nødvendigvis noe problem, og noe måtte jo Canon gjøre for å rettferdiggjøre prisforskjellen. For 1000D mangler ikke mye. Vi savner riktignok spotmåling, men det er som en bagatell å regne når vi ser alle likhetene mellom 1000D og modellene høyere oppe på listen.

Opptakshastigheten på 1000D oppgis til 3 bilder i sekundet, det samme som 400D har. Dog klarer 1000D etter sigende å ta opp til 514 bilder etter hverandre med denne hastigheten, mens 400D må gi seg etter 27. Likevel, de færreste vil trenge mer enn dette. På RAW går hastigheten på 1000D markant ned, og det er spesifisert til ganske daffe 1,5 bilder per sekund, en hastighet som det ikke klarer å opprettholde på mer enn fem bilder.

1000D får også færre fokuspunkter enn 400D - syv mot ni - men til gjengjeld vil det nye speilreflekskameraet bli utstyrt med Canons nye batteri. Dette er det samme som vi fant i 450D, og det skal i følge Canon være godt for 500 bilder per lading etter CIPA-standarden, mot 400Ds 360 bilder per lading.

Med tanke på at det som ennå er igjen av 400D nå selges for litt over fire tusen kroner kan en veiledende pris på kr 5400,- for et nesten identisk kamera, eller en "450D light" om man velger å se det slik, virke litt i overkant. Vi forventer imidlertid at prisen vil bli langt lavere i butikkene, og synke ytterligere etter hvert som 400D fases ut og forsvinner. Speilrefleksmarkedet er under kraftig prispress for tiden, og når man får svært gode nybegynnerkameraer for rundt tre tusen kroner, sier det seg selv at man ikke kan ha en introduksjonsmodell som koster over fem tusen.

Canon lanserer i samme slengen en oppdatert blitsmodell, Speedlite 430 EX II som har en del interessante nye funksjoner.

I følge Canon skal ladetiden nå være redusert med 20%, og gå ekstra stille for seg. Ikke at undertegnede noensinne har opplevd det som noe viktig problem, men alt som går mer diskret for seg i fotoverdenen er en potensiell fordel. 430 EX II skal også kunne benyttes som slaveblits i et trådløst blitsoppsett, noe som kan være svært praktisk for de som ønsker å drive på med litt mer avanserte lyssettingsoppgaver enn vanlig.

I tillegg skal den nye blitsen ha en ny fot i metall som erstatning for den gamle modellens fot i plast, og den nye låsemekanismen skal være langt enklere å hanskes med enn den forrige. Nytt er også en funksjon som utveksler informasjon om fargetemperaturen med kameraet, slik at man får mer korrekt hvitbalansen når man bruker blits. Som om dette ikke var nok vil 430 EX II nå også ta kameraets sensorstørrelse med i beregningen når det zoomer blitshodet, slik at man til enhver tid får optimal utnyttelse av blitsens maksimale kraft.

Canon Speedlite 430 EX II skal være tilgjengelig for kjøp i løpet av juli, og veiledende pris blir kr 2899,-.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen