Firefox kan få superhemmelig surfemodus
(Foto: Anders Brattensborg Smedsrud)

Firefox kan få superhemmelig surfemodus

Ønsker å koble deg på Tor-nettverket.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Alle nettlesere har en såkalt privatmodus, eller inkognitomodus, som hverken lagrer hvilke nettsteder du besøker, informasjon du skriver inn i skjemaer eller såkalte informasjonskapsler.

Særlig hemmelig blir imidlertid ikke nettsurfingen, for selv om lite lagres lokalt på PC-en eller telefonen din kan surfeøkten din fortsatt spores tilbake til deg av internettleverandøren eller arbeidsgiveren din, og delvis av andre via IP-adressen.

«Superprivat» nettsurfing

Nå har Mozilla, selskapet bak nettleseren Firefox, antydet at de jobber for å gjøre privatmodusen i nettleseren deres virkelig privat. Eller «superprivat», som de selv skriver. Den superprivate modusen skal nemlig kunne koble deg til det såkalte Tor-nettverket og gi total anonymitet.

Tor-nettverket har kanskje et dårlig rykte ettersom det stadig kobles til lyssky aktiviteter på «det mørke nettet». I utgangspunktet er det imidlertid laget for å maskere brukeres aktivitet ved å sende all nettrafikk via en serie av krypterte servere heller enn den faste ruten via internettleverandøren.

– Tor tilbyr privatliv og anonymitet på nettet, egenskaper som er sårt tiltrengt i dagens moderne samfunn med masseovervåkning og sporing, skriver Mozilla på sin blogg

Mye arbeid gjenstår

I tillegg til å koble deg på Tor-nettverket skal Firefox' superprivatmodus kunne blokkere informasjonskapsler og kaste ut andre filer som har endt opp på maskinen din under surfeøkten. I alle fall dersom Mozilla bestemmer seg for å faktisk implementere superprivatmodusen i Firefox. Før vi kommer så langt har nemlig selskapet et godt stykke arbeid å gjøre.

Å sende nettrafikk gjennom Tor-nettverket i dag er nemlig ingen spesielt brukervennlig eller effektiv affære. Ettersom trafikken skal krypteres og gå gjennom svært mange ledd før den kommer frem til målet, for så å ta en like krokete vei tilbake igjen, er prosessen svært treg.

Det er effektiviteten Mozilla nå undersøker om de kan være med å øke, og om de ikke klarer dette ser vi neppe noe til deres superprivatmodus.

Både Mozilla og personene bak Tor-prosjektet er heldigvis entusiastiske til samarbeidet, så vi krysser fingrene. 

Lenge siden du har prøvd Firefox?
For et års tid siden ble nettleseren helt ny »

(Kilde: Tor Project)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen