Firefox-egenskap skaper reaksjoner

I en utviklingsversjon av Mozilla Firefox, har utviklerne slått på muligheten for å benytte seg av ping-attributtet på linker. Attributten skal la webutviklere holde styr på hvilke linker brukerne av en nettside klikker på, og sender signal til et utvalgt sett nettsider i bakgrunnen.

For å implementere lignende sporing av brukerne i dag, må nettsideeieren linke til en videresendingsside, som registrerer hvilke sider brukeren har benyttet og har klikket seg videre til. En slik prosess tar ofte noe tid, siden nettleseren må hente to nettsider i rekkefølge. Ved å benytte seg av ping-attributtet kan nettleseren gjøre dette i bakgrunnen, og sende brukeren direkte til nettsiden som linken peker til.

Flere reagerer på at Firefox implementerer denne egenskapen. Først og fremst er ping-attributtet ikke med i noen offisielle HTML-standarder fra W3C, men er en del av en standard fra WhatWG. Flere brukere frykter at ping-attributtet kan bli misbrukt av nettsider for å spore hvilke nettsider du besøker.

Utviklerne av Firefox har derimot et annet syn på saken, og hevder at den nye egenskapen gir deg mer kontroll enn du har med såkalte redirect-linker, siden du kan slå den av, noe du ikke kan gjøre med redirect-linking slik det er brukt i dag.

ping-attributtet finnes per i dag bare i interne utviklingsversjoner av Mozilla Firefox, og det er enda ikke avgjort om det vil være slått på som standard i versjoner som slippes til brukerne. Bruken av attributtet vil sannsynligvis være lite utbredt frem til også andre nettlesere, hovedsaklig Internet Explorer, har lagt inn støtte for det.

Kilder: Fried Fish, WhatWG

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen