Firefox er ute i sin 20. utgave, og denne gangen byr nettleseren på et hendig nedlastingsverktøy og privat surfing.
Firefox er ute i sin 20. utgave, og denne gangen byr nettleseren på et hendig nedlastingsverktøy og privat surfing. (Bilde: Mozilla, FirefoxHelpDesk / YouTube)

Nye Firefox er lansert – dette er nyhetene

Mozillas nyeste nettleserversjon lover enklere nedlastning.

Det er ikke lenge siden vi skrev om Firefox 19, som endelig kunne tilby en PDF-leser direkte i nettleseren. Tradisjonen tro fortsetter Mozilla med å lansere nye Firefox-utgaver i turbofart, og nå har turen kommet til versjon nummer 20 i rekken.

Firefox 20 har hovedsakelig to endringer som vil påvirke den gjengse nettsurferen. Den første nyheten er et integrert nedlastingsverktøy, og den andre nyheten er muligheten til å surfe privat – uten å måtte avbryte vanlig surfing.

Full kontroll over nedlasting

Det nye nedlastingsverktøyet har nå en egen knapp øverst til høyre i nettleseren, ved siden av ikonene for startskjermen og bokmerkene. Dette verktøyet lar deg overvåke og kontrollere nedlastinger mens du surfer, slik at du slipper å gå til et annet vindu.

Når du trykker på knappen, får du opp en meny som viser hva du laster ned eller har lastet ned, og her kan du åpne både mapper og filer. Nedlastingsknappen endrer seg for øvrig til en måler under nedlastingene, som viser deg hvor lenge det er igjen. Alternativer for å pause, starte og avbryte nedlastingene er selvsagt på plass.

I videoen nedenfor kan du se hvordan nedlastingsverktøyet fungerer:


Sømløs privatsurfing

Slik ser Firefox' private nettleserøkt ut.
Slik ser Firefox' private nettleserøkt ut.Foto: Mozilla

I likhet med nettleserrivalen Google Chrome, har også Mozilla i lang tid hatt en inkognitomodus. Denne lar deg surfe på nettet uten at historikk, informasjonskapsler og lignende blir lagret. Firefox har imidlertid avbrutt den vanlige surfingen når du vil navigere deg rundt mer anonymt, men dette er nå endret i «Private Browsing»-funksjonen.

Du kan surfe privat ved å trykke på Firefox-menyen øverst til venstre i nettleseren, og deretter velge «Nytt privat vindu». Dette kaster deg ut i et nytt vindu, på samme måte som i Google Chrome.

På Android-versjonen av Firefox fungerer dette via en ny fane, framfor et nytt vindu.

Holder ikke Firefox' privatmodus?
Les vår guide om hvordan du blir helt anonym på nettet »

Utviklerne får sitt

En rekke andre småjusteringer er også på plass, deriblant H.264-dekoding av videotaggen. Utviklere kan dra nytte av getUserMedia, som er en del av WebRTC. Denne funksjonaliteten lar utviklere lett skrive kode som får tilgang til brukerens kamera eller mikrofoner, skriver Mozilla på sin blogg.

Utviklerne får også tilgang til en ny verktøykasse, som skal gi dem rask tilgang til utviklerverktøy og en enkel måte å bytte mellom ulike verktøy på.

Hva framtiden bringer

Neste versjon av Firefox, Firefox 21, skal lanseres rundt 14. mai, og setter på WebRTC som standard. Firefox 22 vil dukke opp 25. juni, og blokkerer i utgangspunktet tredjepartsinformasjonskapsler. Firefox 23 skal dukke opp 6. august, og alle disse tre framtidsversjonene kan testes ut nå via Mozillas utviklerkanaler.

Du kan laste ned Firefox 20 fra Mozilla.org.

Har du lyst til å berike nettleseren din litt?
Her er vår guide til nettlesertillegg »

(Kilder: The Mozilla Blog via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen