Fire Vegger

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er ikke flust av konkurrenter til tronen som den største rapgruppa i landet. Men hvis Madcon for øyeblikket er i besittelse av den engelskspråklige vandrepokalen, må Karpe Diem sies å ha vunnet den norskspråklige. Under Overflaten (som Marit Larsen) har blitt spilt varm på radioen hele sommeren og med "Fire Vegger" er den etterlengtede oppfølgeren til "Rett Fra Hjertet" klar.

Unikt publikumstekke
Unikt publikumstekke

Historien om et lite stykke norsk rap

Det har gått noen år siden jeg møtte Chirag hos en felles kamerat og han fortalte meg at han skulle opptre på Ungdommens Kulturmønstring. Allerede da hadde han et rykte på seg for å være den råeste rapperen vest for Majorstuekrysset. Sammen med Magdi vant 16-åringene i Karpe Diem hele greia med sin eneste låt. På første forsøk. Siden da har historien om Karpe Diem handlet mest om et unikt publikumstekke som bare har vokst og vokst og som nådde sitt foreløpige høydepunkt med sommerhiten Piano i 2006.

Karpe Diem ville sikkert ikke likt å lese dette. Men å kalle dem en vellykket kloning mellom Erik & Kriss (tenåringsappellen), Gatas Parlament (engasjementet) og Klovner i Kamp (humoren) blir ikke riv ruskende galt. Dimensjonen som gjør dem bedre enn alle disse ligger imidlertid i en smartness i forhold til å kjenne sitt publikum, samt evnen til å vite å benytte seg av sin mangfoldige bakgrunn. Og de har vokst enormt med erfaringen både som rappere og artister. Det høres godt på "Fire Vegger".

Kidsa får alt-i-ett

Det er ikke stjerner i meg, baba, bare stjernestøv. Pangstarten Stjerner setter standarden umiddelbart og er en kul elektro-raplåt der selvtilliten virker å være på topp. Nasty Kutt og Neeko har levert noen fine beats og viser at det produseres bra, oppdatert hip-hop i Norge. Produksjonen på Regnvær er rocka i beste Lupe Fiasco-stil. Da får det heller være at Under Overflaten fortsatt er en irriterende singel som ikke når Piano opp til knærne engang.

Der tidligere utgaver av Karpe Diem har vært svært politisk, kommer nå den selvutleverende siden deres mer til overflaten. Skrytinga er det heller ingenting i veien med. Duoen har blitt stadig bedre til å rappe for hver utgivelse som har kommet ut. Særlig Chicosepoy imponerer. De to sporene som uthever seg sammen med Stjerner er Chirags solo Krølla 50-lapp ya`all og Vestkantsvartinga, der Holmlia-håpet Pumba kommer innom for å vise at han er en av Norges mest spennende rappere.

Med sansen for fengende refreng.
Med sansen for fengende refreng.

Et gjennomarbeidet album

"Fire Vegger" er et idiotsikkert album. Mest på grunn av at Karpe Diem har nese for fengende refreng. Her synger de mer enn noensinne, i beste syng-med-den-stemmen-du-har-stil. Da får det heller være at mange av refrengene er litt tynne og setter seg på hjernen med den symptomatiske irritasjonen som alltid følger med. Hooket på de fleste låtene er rett og slett så enkle at de umulig kan slå feil. Og nettopp derfor bør det ikke herske noen tvil om at det unge publikummet kommer til å kunne dem utenat på kommende liveopptredener landet rundt.

Hva skyldes Karpe Diems voldsomme appell? Det slår meg hvor lett det er å identifisere seg med dem. Gruppa er kvart norsk, kvart egyptisk, halvt indisk og ironisk nok oppvokst på beste vestkant. Før Karpe Diem begynner å lage klassikere savnes kanskje evnen til å løfte musikken opp fra underholdende og lett å like til rå og spennende. Men Karpe Diem makter å låte som et naturlig mellomledd mellom det norske hip-hop-miljøet og et Topp 20-show. Og det er imponerende i seg selv.

Konklusjon

Karpe Diem er den rake motsetningen til mange av sine norske rapkolleger: edruelige, seriøse, morsomme og målretta. Derfor er "Fire Vegger" årets beste norske raputgivelse så langt. Særlig unge rapfans vil elske dette. Og for å si det med Gatas Parlaments siste plate: Kidsa har alltid rett!

Karpe Diem Fire vegger

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen