Akam tester MFT, NX og NEX

Oppsummering og Konklusjon

 

Systemkameraer uten speil kan være bra alternativ til både speilreflekser og avanserte kompaktkameraer. I denne artikkelen har vi sett på fire modeller og to av dem - Panasonic G2 og Samsung NX10 - oppfatter vi som alternativ til speilreflekser i begynnerklassen. De to siste, Olympus E-PL1 og Sony NEX-5 representerer den andre enden av skalaen hvor minst mulig kamerahus har vært prioritet.

G2 og NX10 er begge til forveksling like et speilreflekskamera og det er først nå man ser i søkeren og den er elektronisk istedenfor optisk at forskjellen blir synlig. Bruk av elektronisk søker gir både fordeler og ulemper i forhold til speilrefleks. Ulempen er først og fremst dårligere ytelse på følgefokus og seriebilder som er en følge av at disse kameraene har en annen type fokusering som igjen skyldes designforskjellene. Optisk søker fungerer også foreløpig best i slike situasjoner på grunn av raskere oppfriskningshastighet. Det jobbes med løsninger på disse problemene og både Sony (A33/A55) og Fujifilm (F300 EXR) har nye interessante modeller på markedet som vi vil komme tilbake til i senere tester.

Fordelene med elektronisk søker ligger i at speilet kan fjernes og det sparer både plass og gir færre bevegelige deler. En elektronisk søker viser dessuten nesten eksakt hva som kommer med på bildet, noe som bare enkelte dyre speilreflekser klarer. Det er også lett å vise tilleggsinformasjon som histogram i en elektronisk søker.

Panasonic G2 og Samsung NX10

Valget mellom G2 eller NX10 avhenger også av prioriteringer. NX10 har litt større sensor og er marginalt bedre enn G2 på høy Iso, men NX10 klarer ikke å utnytte fordelen større sensor gir til generelt bedre bildekvalitet enn G2. Tvert i mot synes vi G2 matcher NX10 godt på oppløsning og er minst like bra på lave og middels Iso-verdier. Videofunksjonen var bedre på G2.

Kamerahusene er ganske like og begge har grei byggekvalitet og ergonomi. Forskjellene er der uten at vi vil karakterisere G2 som bedre enn NX10 eller motsatt. NX10 virker en anelse faster i fisken enn G2, mens plassering av knapper og menyer er vel så bra på G2.

Skjerm og søker er klart bedre hos Panasonic. NX10-skjermen er riktignok litt bedre i kraftig sollys og har vel så høy oppløsning, men G2s vridbare skjerm og klassens beste elektroniske søker gir G2 et klart forsprang.

Mens kamerahusene er ganske like i størrelse vil MFT-optikk alltid kunne lages mindre og lettere enn tilsvarende Samsungs optikk fordi MFT-sensoren er mindre. I denne testen konsentrerte vi oss om normalzoomene som begge var OK pris tatt i betraktning, men ingen av dem gir optimale resultat med hensyn til oppløsning og skarphet sammenlignet med god optikk med fast brennvidde. Utvalget av optikk er mye større for MFT-kameraer enn for Samsung.

Ytelsesmessig har G2 et overtak med noe raskere fokusering og med RAW + JPG opplevde vi ofte noe ventetid (i enkeltbildemodus) mellom bilder mens NX10 lagret. G2 holdt stort sett unna så lenge vi ikke brukte seriebildefunksjonen, men forskjellene i hastighet var små.

Totalt sett virker G2 som et bedre valg enn NX10 med unntak av ytelse på høy Iso, men det er viktig å huske at man kjøper seg inn i et system og Samsung vil alltid ha en liten fordel når det gjelder sensorstørrelse, mens MFT vil ha en fordel når det gjelder størrelse og vekt - forutsatt at man ønsker et minst mulig system. Prismessig var NX10 med 18-55 standardzoom rundt 10% billigere enn G2 med 14-42mm da vi sjekket i oktober 2010.

Det finnes en rekke alternativ til G2 og NX10. Hvis liten størrelse ikke er så viktig er speilreflekser i begynnerklassen meget konkurransedyktige både på bildekvalitet, pris og funksjonalitet. Sjekk prisguiden for en oppdatert oversikt. I klassen uten speil begynner også utvalget å bli bedre. Panasonic G10 er en litt enklere versjon av G2 mens GH2 er et mer avansert kamera. Sony A33 og A55 kombinerer et semitransparent speil med elektronisk søker for å kunne bruke speilrefleksteknologi for autofokus mens resten av systemet fungerer som et speilløst kamera. Olympus som var tidlig ute med speilløse systemkameraer har foreløpig ikke noe helt i denne klassen, men E-P2 med ekstra søker kan være et alternativ.

Olympus E-PL1 og Sony NEX-5

Disse kameraene konkurrer om å være de minste systemkameraene på markedet og ser vi på kamerahuset vinner NEX-5 klart, men med et 3x standardzoom blir det omtrent dødt løp. Årsaken er at NEX-systemet er basert på en større sensor enn MFT-sensoren i Olympus E-PL1 og selv om det er mulig å krympe kamerahuset mer enn Olympus har gjort gir større sensor alltid større objektiv. Olympus har dessuten lagt ekstra arbeid i å få sin 14-42mm zoom så liten som mulig og kunne sikkert også laget et kamera med størrelse som NEX-5 hvis de ønsket.

NEX-5 er et imponerende kamera hvor Sony virkelig viser hva de kan om miniatyrisering. Sony har riktignok kuttet ut innebygd blits, men bortsett fra det er spesifikasjonene bra med tretommers vridbar skjerm, solid kamerahus i metall og like bra batterikapasitet som konkurrentene. Et grep har Sony også fått plass til, men på grunn av at huset er så lavt er det ikke plass till alle fingrene i høyden. Objektivfatningen virker diger og er nesten høyere enn kamerahuset, men det skyldes også at huset er så lavt. Fatningen sitter helt til venstre på kameraet og selv standardzoomen virker diger i forhold til huset. Totalt sett et meget spesielt design og vi mistenker at F505-designeren har sluppet til igjen.

E-PL1 er et mye mer tradisjonelt kompaktkameralignende design og er både høyere og litt tykkere enn Sony-kameraet. Til gjengjeld har Olympus fått plass til blitssko, innebygd blits og stabilisator i kamerahuset. En elektronisk søker kan monteres i blitsskoen til E-PL1 mens NEX-5 ikke har mulighet for søker. Skjermen til NEX-5 er imidlertid mye bedre enn Olympus-skjermen og E-PL1 virker litt plastikkaktig og ikke like solid som NEX-5.

Bildekvaliteten er bedre på NEX-5 enn på E-PL1, spesielt ved høy Iso og mens Samsung ikke så ut til å ha noen særlig fordel av større sensor enn G2 er NEX-5 (med samme sensorstørrelse som NX10) et hakk bedre enn de andre speilløse selv om standardzoomen ikke er bra nok til å utnytte egenskapene til sensoren fullt ut. Det er bare Canon 550D av kameraene i denne testen som har bildekvalitet på høyde med NEX-5. Videofunksjonen er bra kvalitetsmessig, men hemmes litt av manglende mulighet for manuell kontroll. Sony har imidlertid lansert en firmwareoppdatering som vil gi bedre kontroll over video.

NEX-5 har fått mye kritikk av brukergrensenittet. Det er helt OK for en som vil bruke full auto, men håpløst for mer avansert bruk. Også dette vil bli forbedret med ny firmwareversjon, men med kun tre knapper og en fireveiswkontroller til rådighet er det begrenset hvor mye Sony kan få til. Akam har kun testet NEX-5 med opprinnelig firmware.

Olympus og Sony har gjort så mange forskjellige valg at det er vanskelig å peke ut en vinner av de to. Ønsker du fancy design og spesielle løsninger, ikke trenger blits og bruker full auto er NEX-5 et bra alternativ og ikke minst et morsomt kamera i bruk. E-PL1 er den enkle og rimelige modellen til Olympus, men er likevel mye bedre å jobbe med for en som ønsker å stille Iso, bruke manuelle funksjoner eller vil ha tilleggsutstyr som søker og ekstern blits. I øyeblikket er det også et mye bedre utvalg av objektiver til Olympus enn til Sony. Prismessig ligger E-PL1 lavest med rundt 4200 for kamera og 14-42mm zoom. NEX-5 var en tusenlapp dyrere med 18-55mm da vi sjekket, og det er omtrent samme pris som Panasonic G2.

Det finnes flere alternativ til E-PL1 og NEX-5. Olympus E-P2 er en litt større og mer avansert versjon av E-PL1 med bedre byggekvalitet og brukergrensesnitt mens Sony NEX-3 er en litt enklere versjon av NEX-5. GF1 er Panasonics kompakte MFT-kamera, NX100 er Samsungs nye kompakte kamera i NX-serien og Ricoh har sitt GXR-system med utbyttbare objektivmoduler.

Modeller med fast optikk som bruker APS-C sensor kan også være bra alternativ hvis utskiftbar optikk ikke er viktig og brennvidden passer. Mest interessant er kanskje Fujifilms nye X100 (som ikke kommer i butikkene før i 2011). Hvis prisen ikke er noen hindring har Leica modellen X1, og Sigma har to kameraer med Faveon-sesnor, DP1x og DP2s. Ønsker man ennå mindre modeller og/eller mer zoom kan et avansert kompaktkamera være bedre. Aktuelle modeller er Canon S95 og G12, Nikon P7000, Panasonic LX5 og Samsung EX1.

Vi kårer ingen vinner i denne testen for Olympus E-PL1, Panasonic G2, Samsung NX10 og Sony NEX-5 er alle gode modeller og valget mellom disse vil først og fremst avgjøres av personlige preferanser. For de som vil ha en speilreflekserstatning holder vi G2 som en liten favoritt mens Olympus og Sony har gått så forskjellige veier for å lage et virkelig kompakt systemkamera at vi ikke vil skille mellom disse.

Sony NEX-5

Panasonic Lumix DMC-G2

Olympus PEN E-PL1

Canon EOS 550D

Samsung NX10

Panasonic Lumix DMC-G2

Olympus PEN E-PL1

Canon EOS 550D

Samsung NX10

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen