Fire samtidig på samme PC


4 desktoper på samme maskin, ikke bare fra HP
(Bilde: FourHead Project)

Hewlett Packards firehodede PC heter 441 - eller "four fo(u)r one"; fire for én - og baserer seg på en enkel og innlysende idé: Dagens prosessorer og arkitekturer er umåtelig mye raskere og mer effektive enn stormaskinene som håndterte hundrevis av brukere for noen knappe tiår siden, uten at noen klaget. Den gangen var det vanlig å kjøre "hjernedøde" terminaler mot en nettverkstjener som med litt flaks hadde klokkefrekvens på 10 MHz og en hel megabyte internminne.

Selv om man deler prosessorkraften på en moderne "low-end" PC på fire, kommer man uansett ganske godt ut av det selv om man ikke går alt for langt tilbake - og får mer enn nok kraft til at fire mennesker kan surfe på nettet og skrive stiler samtidig, mener HP. Moderne datamaskiner bruker uansett mesteparten av tiden sin til å vente på brukerne, selv når det er fire av dem samtidig.

HP's 441-maskin kommer med en standard Pentium-prosessor, ett mus/tastatursett til PS/2-kontaktene, og tre til USB-portene. Maskinen får også fire separate grafikkort, der det ene bruker AGP-porten og resten PCI. Alle brukerne får dermed sin egen "terminal" med sin egen skjerm, tastatur og dekstop. Begrensningen på fire brukere ligger ifølge Linux-fantastene på slashdot.org ikke i prosessorkraften, men i hvor mange skjermkort man kan få plass til med et standard hovedkort.

Ifølge HP kan 441-systemene spare inn opp til 60 prosent av eiernes IT-budsjett, ettersom man bare trenger å administrere én PC.

De har derimot ingen planer om å la 441-maskinen ødelegge for de mer lukrative markdene i vesten - der "bortskjemte" skolebarn får hele datamaskinen for seg selv. 441 skal bare selges til utviklingsland, nærmere bestemt til afrikanske skoler.

Takket være FourHead-prosjektet fra Brasil, som utviklet programvaren uavhengig av HPs prosjekt, er 4-veis PC-er derimot også en mulighet for norske skoler (og hjem?), ettersom programvaren baserer seg på Linux og er 100% gratis. Man må bare bygge maskinen selv.

Les mer om FourHead-prosjektet her.

(Kilde: Slashdot.org [HP], MSN/Reuters, Slashdot [FourHead], FourHead Project)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen