Fire nye billigmodeller fra Olympus

Da FE-serien ført ble introdusert ble vi ikke så rent lite skuffet over det meste ved dem, men serien har siden dengang hatt en svært positiv utvikling, og har etter hvert blitt en riktig så interessant serie med kameraer i seg selv. Her finner du Olympuskameraene som kanskje gir mest for pengene, om du kun har moderate behov.

Det mest spennende og etter bildene å dømme også lekreste av dagens FE-modeller er uten tvil den nye toppmodellen FE-5030. Den blir å få kjøpt i blå, grå, rosa eller hvit utførelse, og er utstyrt med en smått imponerende 5x zoom som tilsvarer brennvidder på 26-130 mm ved fullformat, noe som er svært gledelig å se i et så rimelig kamera som dette.

Olympus FE-5030
Olympus FE-5030

Antall megapiksler er kanskje litt høyere enn vi liker, for hva skal man egentlig med 14 megapiksler i et kompaktkamera, men skitt la gå. Olympus er desverre langt fra alene om å benytte dette tallet for å tiltrekke seg kunder. Det som er atskillig bedre er at kameraet har både ekte bildestabilisering og ansiktsgjenkjenning, selv om ingen av disse funksjonene lenger kan sies å være direkte unike. Praktiske hjelpemidler for å få bedre bilder er de imidlertid så avgjort.

Som forventet i et kamera i en billigserie er det mye automatikk å finne, og FE-5030 har både følgefokus og intelligent auto, en funksjon som velger motivprogram automatisk. Skjermen er på 2,7" (6,9 cm) med 230 000 bildepunkter, og for brukere som trenger veiledning underveis har kameraet også det innebygget. Batteriet kan lades via USB, og i likhet med dagens andre lanseringer fra Olympus bruker også dette kameraet SD/SDHC-kort.

Olympus FE-5030 bakfra
Olympus FE-5030 bakfra

Olympus FE-4040 og FE-4030 er til forveksling like, og eneste reelle forskjell ligger i at FE-4040 har fått mekanisk bildestabilisator mens FE-4030 ikke har det. Tatt i betraktning at forskjellen i veiledende pris mellom disse to modellene er på kun en hundrelapp, vil vi sterkt anbefale at man velger FE-4040 fremfor den noe rimeligere lillebroren. En hundrelapp er faktisk LANGT under hva en effektiv bildestabilisator er verdt, om man da ikke lever på et eksistensminimum og dermed ikke bør bruke penger på annet enn livsnødvendigheter uansett.

Olympus FE-4040
Olympus FE-4040

Også disse kameraene kan skilte med 14 megapiksler, men zoomen er på 4x og tilsvarer 26-105 mm ved fullformat, noe som er absolutt godkjent for så rimelige kameraer. Skjermen er identisk med den man finner på toppmodellen, og er også den på 2,7" (6,9 cm) med 230 000 bildepunkter.

Og likhetene oppover gir seg ikke der. FE-4040 og 4030 har begge mulighet for lading av batteriet via USB, og har samme automatikk, følgefokus, ansiktsgjenkjenning og innebygde brukerveiledning som 5030, og også her er det SD/SDHC-kort som gjelder. FE-4040 og 4030 er tilgjengelig i de samme fargevalgene som FE-5030; blå, grå, rosa og hvit.

Olympus FE-4030
Olympus FE-4030

Også i den helt rimeligste modellen, som har veiledende pris på under en tusenlapp, kjenner vi igjen en del ting fra FE-seriens nye toppmodell. Også dette kameraet har 14 megapiksler og 5x zoom, men sistnevnte strekker seg fra tilsvarende 36 mm ved fullformat, til tilsvarende 180 mm. Ikke noe vidvinkel å snakke om, altså, men tilsvarende større tele. Bildestabilisator har det desverre ikke, men også her finner vi følgefokus, intelligent auro, ansiktsgjenkjenning og den samme skjermen som på alle de andre nye FE-kameraene. USB-lading får men derimot ikke i dette kameraet, ganske enkelt fordi det benytter AA-batterier, noe som ikke nødvendigvis er en ulempe. AA-batterier får man kjøpt nær sagt hvor som helst i verden, og er man på tur kan FE-47 dermed være et svært kjekt lite kamera å ha med seg i reserve. FE-47 vil bli tilgjengelig i sølv, svart, blå og rød utførelse, og også dette bruker SD/SDHC-kort.

Olympus FE-47
Olympus FE-47

Alle de nye FE-kameraene har mulighet for videoopptak med lys, men ingen av dem kan skryte på seg HD-kvalitet, noe som heller ikke er å forvente i denne prisklassen.

Alle kameraene får salgsstart i mars.

  • Olympus FE-5030 får veiledende utsalgspris på kr 1799,-
  • Olympus FE-4040 får veiledende utsalgspris på kr 1599,-
  • Olympus FE-4030 får veiledende utsalgspris på kr 1499,-
  • Olympus FE-47 får veiledende utsalgspris på kr 999,-

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen