Fire av ti bruker mobilt internett

TNS Gallup har de siste årene kartlagt nordmenns bruk av mobiltelefonen. Ferske tall fra årets undersøkelse viser at den norske befolkningen begynner å bli stadig mer erfarne, og tar i bruk funksjoner på mobiltelefonen som tidligere har vært reservert de aller mest avanserte brukerene.

Vi bruker blant annet stadig flere av de såkalte ikke-taletjenestene. Dette inkluderer tekstmeldinger, bildemeldinger og mobilt internett. Per i dag er den norske befolkningen helt i verdenstet på akkurat dette området, noe tallene fra Gallup-undersøkelsen er med på å bekrefte.

Firedobling av WAP-brukere
På slutten av 90-tallet hadde man stor tro på WAP, som er en standard for å vise enkle nettsider på mobiltelefonen. Man trodde muligheten for å gå på internett med telefonen ville revolusjonere måten folk brukte telefonen. Hele wap-prosjektet ble imidlertid en flopp. Ting gikk for tregt, sidene var for tungvinte og skjermene var for små til å gi en god brukeropplevelse.

Nå ser det imidlertid ut som om den store WAP-bølgen faktisk endelig kommer. Det siste året har det nemlig skjedd en nær eksplosjon i bruken av internett på mobiltelefonen. Hele 600.000 personer har for tiden begynt å ta i bruk wap-funksjonen på telefonen sin. Det er en firedobling fra 2002.


(Tall for nettbruk i Q2 2003 er kalkulert snitt fra tall f or Q3 2002 og Q4 2003)

En viktig årsak til den økende bruken er at stadig flere har fått telefoner med støtte for GPRS-standarden. I andre kvartal i fjor svarte kun 9 prosent av personene i undersøkelsen at de eide en GPRS-telefon. Dette året ligger tallet på 27 prosent. Det er en tredobling i løpet av ett år.

Andelen brukere av internett på mobiltelefonen har også steget kraftig. Hele 39 prosent av de som har mulighet for å bruke mobiltelefonen til å gå på internett bruker i dag denne funksjonen. Derimot var det kun 24 prosent av de potensielle brukerene som brukte funksjonen for to år siden.

Ni av ti sender SMS
Også når det kommer til vanlige tekstmeldinger har Ola og Kari fått et godt grep på bruken. Ifølge tallene til Gallup sender hele 89 prosent av oss SMS jevnlig. Det er altså kun en liten brøkdel av mobileierene som enda ikke har tatt i bruk denne funksjonen på telefonen sin.

Og det er ikke bare antall brukere som har eksplodert, men også bruken. Hele to-tredjedeler av mobilbrukerene sender SMS daglig.

De samme tallene tegner seg for MMS-bruk. Operatørenes egne tall viser at vi i første kvartal av året sendte 1,4 millioner MMS-meldinger. I neste kvartal har dette tallet økt til hele 11 millioner meldinger. Bildemeldingene ser altså ut til å bli den melkekuen operatørene har håpet på.

Den fulle versjonen av Norsk Telekom Index kan kjøpes av TNS Gallup.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen