Fire ganger flere finner har superbredbånd

Norge må se seg grundig slått av Finland på nettilgang.

I 2009 annonserte finske myndigheter sine fremtidsplaner for nettilkoblingen i landet, der målet var å kunne tilby alle innbyggere en minimums netthastighet på 100 Mbit/s, innen 2015. Sett i forhold til EUs mål om minumum 30 Mbit/s til alle EU-borgere i løpet 2020, er finnene langt friskere i sin satsning.

Og det blir ikke bare med planene. Ifølge Arstechnica er nemlig Finland i rute for nå sitt ambisiøse mål. Per i dag har hele 86,5 prosent av den finske befolkningen mulighet til å få nettilgang med en hastighet på 100 Mbit/s.

Et hav foran Norge

Sammenlignet med våre finske naboer, henger Norge langt etter. Her til lands er det kun 20 prosent som har mulighet til å oppnå netthastigheter på 100 Mbit/s. Året før var tallet 18 prosent, ergo har dekningen kun steget med to prosent på et år. Med dagens IT-politikk vil ta lang tid før vi kan møte finnenes nettstruktur.

Vi må også se oss grundig slått av Sverige. Selv om søta bror ligger et stykke bak Finland, har svenskene per i dag en dekning på rundt femti prosent av befolkningen.

Vil hjelpe små tettsteder

For å oppnå sitt mål om 100 Mbit/s til alle borgerne, må de finske myndighetene inkludere mindre lokalsamfunn. Et eksempel på dette er den lille byen Karvia, som med sine 2 500 innbyggere, har kunnet surfe med råkjapt nett i to år allerede.

Selv om myndighetene tar den største delen av regninga for utbyggelsen, må fortsatt folket betale for å koble på. Når myndighetene snakker om dekningsgrad, teller de antallet husstander som er innenfor en radius på 2 kilometer fra et punkt de kan koble seg på det raske nettet. Innbyggerne må selv ta kostnaden for å koble seg på dette punktet.

I Karvia eier kommunen deler av selskapet som tilbyr internett i området. Ifølge byens rådmann, Tarja Hosiasluoma, vil raskere nettilkobling bidra til lavere utflytning fra det lille lokalsamfunnet.

– Folk, som for eksempel artister eller designere, kan nå jobbe hjemmefra. Derfor har flere flyttet tilbake til Karvia. Det har også blitt mulig å studere hjemme med det nye nettet, forklarer Hosiasluoma til Arstechnica.

(Kilde: Arstechnica)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen