Fiolinen

Det er ikke ofte vi får gleden av å se mexicansk film her i landet, men tre år etter premieren er "Fiolinen" nå klar for det norske markedet. Filmen har vunnet en rekke priser internasjonalt – blant annet for beste skuespill i Cannes.

Den gamle mannen tvinges til å spille for sine undertrykkere.
Den gamle mannen tvinges til å spille for sine undertrykkere.

Opprørskamp

Filmen handler om far, sønn og barnebarn – tre generasjoner gatemusikanter som også er engasjert i motstandsbevegelsen. Handlingen er lagt til den mexicanske landsbygden der opprørerne har sterk støtte. En dag tar hæren kontroll over det lille samfunnet i et forsøk på å knuse motstandsbevegelsen, men det er fortsatt vilje i både de gamle og de unge til å fortsette å kjempe.

Eldstemann, Don Putarco, kommer etter hvert på godfot med troppenes leder, og bruker sin posisjon til å hjelpe de andre. Og så er spørsmålet hvor lenge han kan holde det gående før han blir avslørt.

Saktegående

"Fiolinen" er preget av et lavt tempo. Det er ingen raske klipp og en får god tid til å ta inn hvert enkelt bilde før det skiftes ut. Det brukes heller ikke annen musikk enn den diegetiske – musikk som kommer innefra handlingen i filmen. Sånn sett er det en film som krever innsats fra seeren. Om en ikke er motivert vil det for mange fort gå over i det kjedelige.

Om en derimot tar seg tid til å la filmen flyte, så vil historien etter hvert ta overhånd. Og til tross for at tempoet er lavt, så blir det nervepirrende spenning mot slutten. Den saktegående stilen holder hele tiden tilbake og spiller slik på mesterlig vis opp slutten. En slutt som treffer spikeren midt på hodet, og hever filmen flere hakk.

På landsbygda i Mexico.
På landsbygda i Mexico.

Kontrastfylt

Filmen er skutt i høykontrast sort-hvitt. En av følgene dette skaper er at det blir rettet et større fokus mot de ulike motsetningene i filmen. Fra militærets grusomme overgrep til familiens kjærlighet og samhold. Fra musikkens gleder til krigens ondskap.

Og selv om disse kontrastene gjør inntrykk ved første øyekast, er det først i ettertid at filmen begynner å bli god. For når den får surret litt rundt i hodet merker en at innholdet vokser, og stemningen en sitter igjen med er vanskelig å kvitte seg med. Den universelle historien, de menneskelige relasjonene og den fremtredende symbolbruken er noe som når sitt høydepunkt i tankene etter at filmen er ferdig.

Konklusjon

"Fiolinen" er ikke en film for alle. Fremmed språk, lavt tempo og sort-hvitt er nok til å holde mange unna, men de som velger å sette av 90 minutter til denne vil nok ikke angre. Det er en vekslende brutal og varm skildring av motstandskamp, som det er vanskelig å være totalt likegyldig til.

Fiolinen

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen