(Bilde: Benoit Daoust/Shutterstock.com)

Finske myndigheter ble hacket i årevis - visste ingenting

Andre land kan også være rammet.

Ikke mange dagene etter vi rapporterte om en britisk 28-årings massive hacking mot dem amerikanske staten, meldes det nå om et omfattende angrep mot et land som ligger vesentlig nærmere Norge, nemlig Finland.

Som amerikanske PC World skriver har finske myndigheter nå bekreftet at flere av landets statlige nettverk har vært hacket over lengre tid. Hackingen ble først oppdaget i januar, men altså ikke offentliggjort før nå.

Ondsinnet programvare

Nettverkene skal ha blitt infisert med ondsinnet programvare som har gitt hackerne hemmelig tilgang til informasjon over en periode på rundt tre år.

Det er ennå uvisst akkurat hva som eventuelt er blitt stjålet, men ifølge en representant for det finske utenriksdepartementet finnes det indikasjoner på at informasjon med lavere sikkerhetsgraderinger er kommet på avveie.

Politiet i landet startet en etterforskning umiddelbart etter at hackingen ble kjent, men det er ennå uvisst hvem som står bak angrepet.

Andre land kan være angrepet

Den ondsinnede programvaren som ble brukt skal visstnok minne om den som ble benyttet i den store spionasjekampanjen «Rød Oktober», hvor sofistikerte hackere samlet inn sensitiv informasjon fra hundrevis av organisasjoner i hele verden, inkludert EU, over en periode på hele seks år.

Programvaren som brukt mot den finske staten skal imidlertid være enda mer avansert enn denne, og derfor er det trolig andre aktører som står bak. Finske medier mistenker blant andre russiske og kinesiske etterretningsbyråer.

Det finske utenriksdepartementet mener det er godt mulig at andre europeiske land kan være ofre for det samme angrepet uten å vite om det, og finnene skal ha diskutert saken med flere andre land. De vil imidlertid ikke si hvilke, så det er dermed uvisst om Norge er et av disse.

Andre sliter også med sikkerhetsproblemer: Nå innrømmer Adobe at sikkerhetsbruddet var større enn antatt »

(Kilde: PC World)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen