Finsk super-3G

I de fleste nordiske land er det fortsatt 3G som gjelder. Finland har, som det første landet i Norden, tatt skrittet videre. I Nokias hjemland er det nå klart for landets første HSDPA-nett.

HSDPA kalles av mange for super-3G, og det med rette. Mens du med 3G kan oppnå hastigheter på maksimalt 384 kbps, kan HSDPA skryte av hastigheter opp til hele 3,6 Mbps.

I Finland er det operatøren Elisa, som nå tilbyr sine to millioner mobilkunder ekte bredbånd rett i lomma. På samme måte som bredbåndstilknytning hjemme, betaler mobilabonnentene for den hastigheten de ønsker å få fra HSDPA-nettet. Ønsker du den én megabits hastighet, må du i følge Digi.no ut med 40 euro i måneden, eller omtrent 315 kroner. Nøyer du deg med en hastighet på 128 kilobit, må du betale halvparten så mye.

HSDPA er en oppgradering av 3G-nettet, på samme måte som EDGE er en oppgradering av GPRS-nettet. Det er derfor ikke nødvendig å bygge nye sendere for HSDPA, noe som ville hevet kostnadene betraktelig. Likevel har ikke Telenor noen formelle planer om å oppgradere til HSDPA i nærmeste fremtid.

- Det er vanskelig å si noe om tidsperspektivet. Men at vi kommer med HSDPA en eller annen gang, det er jeg sikker på, sier Telenors dekningsdirektør, Bjørn Amundsen til Amobil.

Under årets CeBIT-messe i Tyskland, fikk vi muligheten til å teste HSDPA. Du kan lese mer om testen og se video i saken "Super-3G i aksjon".

(Kilde: Digi.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen