Finn frem i minnekort-labyrinten

Historie

1997
* MMC blir lansert av Siemens og SanDisk

1998
* Memory Stick blir lansert av Sony

2000
* SD (Secure Digital) blir lansert av Matsushita (Panasonic), SanDisk og Toshiba, med Memory Stick som viktigste konkurrent

2003
* MiniSD blir lansert av SanDisk
* Memory Stick Pro Duo blir lansert

2005
* MicroSD blir lansert av Sandisk, og het i utgangspunktet TransFlash

2006
Memory Stick Micro blir lansert av Sony

Historie

1997
* MMC blir lansert av Siemens og SanDisk

1998
* Memory Stick blir lansert av Sony

2000
* SD (Secure Digital) blir lansert av Matsushita (Panasonic), SanDisk og Toshiba, med Memory Stick som viktigste konkurrent

2003
* MiniSD blir lansert av SanDisk
* Memory Stick Pro Duo blir lansert

2005
* MicroSD blir lansert av Sandisk, og het i utgangspunktet TransFlash

2006
Memory Stick Micro blir lansert av Sony
Er MicroSD-kort gjøres om til et vanlig SD-kort med et medfølgende adapter.
Er MicroSD-kort gjøres om til et vanlig SD-kort med et medfølgende adapter.

Bruker du mobilen din til musikk, bilder eller video? Da kan et minnekort være en praktisk investering. Dersom mobilen din støtter minnekort, kan du nemlig få langt større lagringsplass.

Sammenlign priser på minnekort i prisguiden >

Hvilken størrelse trenger du?
Det finnes minnekort med helt opp til 2 GB minne, mens det som følger med telefonen sjelden rommer over en halv gigabyte.

Hvis du kun bruker mobilen din til å ta bilder i ny og ne, samt de vanlige telefonfunksjonene, har du sannsynligvis ikke bruk for et særlig stort minnekort.

Selv telefoner med godt kamera tar bilder på bare rundt en halv megabyte per bilde. Det vil si at du har plass til over tusen bilder på et minnekort på en halv gigabyte (512 MB).

Hvis du bruker mobilen din til å høre på musikk blir saken annerledes. En enkelt låt opptar gjerne 4 MB av telefonminnet ditt, dersom den er i middels kvalitet og varer i fire minutter. Er du glad i musikk klarer du ganske kjapt å fylle opp et lite minnekort.

Hører du på musikk, bør du kjøpe et minnekort på en gigabyte eller mer slik at du kan ha mange sanger på mobilen istedenfor å skifte ut et lite spekter veldig ofte.

Videofilming med mobilen krever også mye minne. En videosnutt på et halvt minutt spiser omtrent 3 MB av minnet ditt dersom videoen er i middels kvalitet. Bruker du videofunksjonen ofte, bør også satse på en gigabyte eller mer, slik at du ikke trenger å tømme telefonen så ofte.

Bruk prisguiden
I prisguiden vår kan du få full oversikt over alle minnekortene, og sammenligne prisene hos over 70 nettbutikker.

Hvis du er usikker på hvilket minnekort du trenger, kan du ta kortet ut av mobilen din og sjekke påstemplingen. Du kan også finne frem mobilen din i prisguiden, og lese hvilket minnekort du trenger i spesifikasjonslisten.

Hvilke typer finnes?

MicroSD
MicroSD er en svært vanlig minnekorttype, som brukes i mange mobiltelefoner. Kortene finnes i størrelser opptil 2 GB. Det er også lansert en versjon med 4 GB lagrinsplass, kalt MicroSD HC (high capacity).

Det som er spesielt med MicroSD-kortene, er at de er knøttsmå. Derfor finner du ofte denne typen minnekort i små mobiler.

Med de fleste MicroSD-kort følger det også med en adapter som gjør at du kan stikke kortet inn i en vanlig minnekortleser som støtter SD-kort.

Se alle mobiler med MicroSD-støtte >
MicroSD-kort i prisguiden >

MiniSD
MiniSD-kortene er i samme familie som MicroSD, men er fysisk større. Derfor brukes disse ofte i større profftelefoner, som for eksempel mange Nokia-mobiler med Series 60. Du finner kortene i størrelser opp til 2 GB.

Med de fleste MiniSD-kort følger det også med en adapter som gjør at du kan stikke kortet inn i en vanlig minnekortleser som støtter SD-kort, akkurat som med MicroSD.

Se alle mobiler med MiniSD-støtte >
MiniSD-kort i prisguiden >

SD
SD-kortene er også i samme familie som både MicroSD og MiniSD. SD-kortet var det første i familien, og er større enn begge etterfølgerne. Men SD er likevel ikke utdatert ennå.

SD-kort brukes nemlig ofte i PDA-er og PDA-telefoner. Årsaken til det er at du kan få SD-kort med større lagringskapasitet enn de mindre kortene, nærmere bestemt 4 GB i skrivende stund. I tillegg kan du få kjøpt Wi-Fi-kort som plugges i minnekortporten, slik at mobiler som i utgangspunktet ikke kan brukes i trådløse Wi-Fi-soner får støtte for dette.

Se alle mobiler med SD-støtte >
Se alle PDA-er med SD-støtte >
SD-kort i prisguiden >

Memory Stick Pro Duo
Memory Stick Pro Duo er Sonys egen standard, og brukes derfor ofte i Sony Ericsson-mobiler. Minnekortene kan kjøpes i størrelser helt opp til 8 GB.

Minnekortene finnes også uten "Pro" i navnet. Disse har lavere kapasitet enn Pro-versjonene.

Se alle mobiler med Memory Stick Pro Duo >
Memory Stick Pro Duo-kort i prisguiden >

Memory Stick Micro (M2)
Denne minnekorttypen har to navn: Memory Stick Micro eller Memory Stick M2. M2-kortet brukes ofte i mindre Sony Ericsson-telefoner.

I dag kan du kjøpe M2-kort i størrelser opp til 2 GB.

Se alle mobiler med Memory Stick Micro >
Memory Stick Micro-kort i prisguiden >

MMC (MultiMedia Card) og RS-MMC (Reduced Size MultiMedia Card)
MMC-kortene passer inn i de samme mobilene som støtter SD-kort, men MMC-kortene har hatt en tendens til å være billigere. Det er dette som har gjort disse kortene populære. Siemens og Nokia har vært de to produsentene som sverget til MMC, men nå brukes ikke kortene i nyere mobiler lengre.

RS-MMC er en mindre versjon av MMC-kortene. Nokia N70, 6680 brukte MMC-kort, så vel som en rekke Siemens-mobiler. Med RS-MMC-kortene følger det med et adapter som gjør at du kan bruke kortene i minnekortlesere som støtter MMC- eller SD-kort.

Se alle mobiler med MMC >
Se alle mobiler med RS-MMC >
MMC-kort i prisguiden >
RS-MMC-kort i prisguiden >

Les også hvordan du kan spare plass på mobilen din ved å overføre bildene til PC-en din.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen