GUIDE: Bli en bedre fotograf Finn den rette fotoguiden

Guide Bli en bedre fotograf

(Bilde: Montasje: Akam/Canon/istockphoto)

Finn den rette fotoguiden

Lær deg mer om foto og fotoutstyr med Akam

Det er ikke rent få guider, refleksjoner og betraktninger Akam har publisert i årenes løp, og selv om en god del av dem ikke lenger er spesielt aktuelle er det fremdeles mange som i høyeste grad er det. Her har vi gjort et forsøk på å samle noen av dem, og på den måten tilby våre lesere enkel og grei tilgang til interessant stoff de kanskje har gått glipp av eller bør lese om igjen.

Kjøpe kamera?
Det er ingen hemmelighet at mange som besøker Akam gjør det for å finne ut hvilket kamera de skal kjøpe, og da helst speilrefleks eller annet systemkamera. Jungelen er stor og kan være ganske så infløkt for den uinnvidde. Nettopp med disse leserne i tankene skrev vi disse to guidene, hvor vi forsøker å hjelpe førstegangskjøpere til å komme frem til hva de trenger og hvordan de skal prioritere:
Ting å tenke på før du kjøper ditt første systemkamera (del 1)
Ting å tenke på før du kjøper ditt første systemkamera (del 2)

Er du mer utstyrsinteressert enn gjennomsnittet er det kanskje interessant for deg å lese om noen trender i fotobransjen. Hva fremtiden kan bringe av fototeknologi kan også være av interesse, såvel som våre betraktninger omkring det perfekte speilreflekskamera.

Du kommer ikke langt uten minnekort
Har du endelig fått deg kamera må du også ha minnekort, og en guide til dem finner du her. Lurer du på om du må være forsiktig med minnekortene dine, eller du bare vil ha litt lett underholdning i hverdagen, kan du lese denne testen, hvor vi mishandler minnekort etter beste evne for å sjekke hvor mye de egentlig tåler.

Forstå verktøyet
Selvsagt kan man sette kameraet på auto og bare fyre løs, men automatikk er noe som gir gjennomsnittlig gode bilder av gjennomsnittlige motiver. Skal bildene bli virkelig GODE, må du lære verktøyet ditt å kjenne, og da må du ha litt bakgrunnskunnskap. Det vi selvsagt hjelpe deg med. Vil du lære mer om optikken er guiden om optikk og linser tingen for deg. Blenderen er også viktig, og nettopp en blenderguide finner du her. Oppløsning er et tema med mange seiglivede myter, og det kan du lære mer om i vår oppløsningsguide.

I en annen guide kan du lære mer om hva firmware egentlig er, og hvorfor du bør bry deg. Er du som oss frustrert over at kameraet aldri passer perfekt i kamerabagen bør du lese denne artikkelen om hvorfor kameravesken alltid har feil størrelse.

Så var det bruken da...
Men hvordan bruker du kameraet når du først har fått det? Vel, du begynner med å lese denne guiden, som heter slik bruker du et speilreflekskamera, og deretter kan du se gjennom disse ti tipsene for bedre bilder.

Flere tips?
Vil du ha flere tips om å ta bedre bilder så har vi det også, sortert etter hvilket nivå du befinner deg på, enten du nå er helt grønn, ikke fullt så grønn, bare litt grønn eller nesten ikke grønn i det hele tatt.

Ulike tema
Vi har også tips om hvordan du tar supre bilder i snøen, hvordan du tar skarpe bilder, og hvordan du unngår mørke bilder.

Har du lyst til å bli mer avansert kan du for eksempel forsøke deg på HDR, som du kan lese mer om i del 1 og del 2 av vår HDR-guide, eventuelt kan du lage ditt eget linseløse objektiv. Fremgangsmåten finner du i guiden om hvordan du lager ditt eget pinholeobjektiv.

Hvilket motiv?
Fugl eller fisk, eller pattedyr, du finner mer om det i våre guider, bare se her. Men vi advarer deg, å lese disse artiklene kan resultere i akutt reiselyst!
Akam tar seg vann over hodet
10 tips til bedre undervannsbilder
Med fjær i siktet
Med kamera på Afrikas savanner

Er det fotoreportasje du skal ut på bør du forresten lese denne artikkelen.

Skal du i tillegg nært innpå motivet er disse guidene av Carsten Arnholm obligatorisk lesning:
Makroguide, del 1
Makroguide, del 2
Makroguide, del 3

I andre enden av avstandsskalaen ligger uendelig, og det nærmeste du kommer er stjernehimmelen, som du finner mer om i våre astrofotoguider:
Astrofoto, del 1
Astrofoto, del 2
Astrofoto, del 3
Astrofoto, del 4

Etterbehandling
Det man gjorde i mørkerommet før i tiden gjøres digitalt på en skjerm nå, og digitalfoto har i tillegg et helt eget knippe med utfordringer, og disse finner du selvsagt mer om hos oss. Bildestøy, for eksempel, finner du mer om her:
Bildestøy, del 1
Bildestøy, del 2

Ekte menn tar ikke backup...
...men de gråter mye. Og så lærer de seg å ta backup, eller sikkerhetskopi som det heter på norsk, gjerne ved å lese denne artikkelen: For sikkerhets skyld.

Til ettertanke
Like viktig som å ha teknikken innabords er bakgrunnskunnskapen rundt fotografi, og filosofien bak. Her har vi samlet et knippe artikler til ettertanke, og som forhåpentligvis vil være av interesse for våre kjære lesere:
Hva er vi så redde for?
Fotografiets fortid og fremtid for folk flest
Tilbake til fortiden
Prisen for lave priser
Hva er en fotograf?

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen