Finn ut hvilken by forfedrene dine bodde i for tusen år siden
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Finn ut hvilken by forfedrene dine bodde i for tusen år siden

Ved hjelp av DNA og GPS.

De fleste vet – eller klarer å finne ut av – hvor oldeforeldre, og kanskje tippoldeforeldre, bodde i løpet av livet sitt. Men å spore forfedrene sine så langt tilbake som for 1000 år siden til en eksakt by er som regel ikke så enkelt.

Det er forskere fra universitetet i Sheffield i Storbritannia som nå lanserer «GPS DNA tracking». Ved å sammenligne ditt DNA med innsamlede DNA-data fra ulike områder, kan de finne ut nærmest nøyaktig hvilken by forfedrene dine bodde i for tusen år siden.

Med stor nøyaktighet

I følge forskerteamet kan de spore forfedrene til hele 83 prosent av verdens befolkning med stor nøyaktighet. De har samlet inn hele 100 000 DNA-mønstre fra hele verden, og knyttet de til opphavsstedet sitt på et kart.

Dermed kan man sammenligne dagens gener, og finne svært nøyaktige data. Vi anbefaler at man ser videoen under for en grundigere forklaring.

Du kan dessuten finne ut av det helt på egen hånd! Alt du behøver er en DNA-test, som blant annet kan kjøpes hos 23andme for rundt 600 kroner. Etterpå laster du bare opp resultatet av testen til Prosapia sitt GPS-verktøy.

 

Andre ting ønsker man å vite hvor er akkurat nå:
Som barna, for eksempel, som du sporer med denne dingsen »

(Kilde: Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen