Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes har peilet ut området hvor det er mest sannsynlig at meteoritten har falt ned. Nå skal meteoritten finnes.

Teknofil Finn Norges største meteoritt

Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes har peilet ut området hvor det er mest sannsynlig at meteoritten har falt ned. Nå skal meteoritten finnes. (Bilde: Privat )

Inviterer deg til meteoritt-jakt

Meteoritt-entusiastene Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes inviterer til meteoritt-manngard for å finne ildkula som kan være Norges største i sitt slag.

Rett før midnatt 18. oktober i fjor føyk en lyssterk ildkule over Sør-Norge. Over et usedvanlig bredt område hørtes kraftige drønn, og nær Jotunheimen ble det lyst som dagen.

Spetakkelet ble forårsaket av en meteoritt, og nå skal forfatter og meteorittleter Anne Mette Sannes og astronomi-kjendis Knut Jørgen Røed Ødegaard organisere en letegruppe som skal gå manngard i fjellheimen på jakt etter utenomjordisk materie.

Kan være stor

På bakgrunn av mange hundre observasjoner har gjengen bak beregnet seg frem til et sannsynlig nedfallsområde, og lørdag leder Sannes og Ødegaard meteoritt-manngarden fra oppmøteplassen i valdresområdet.

- Ingen har sett meteoritten dele seg, noe som kan tyde på at det er en jernmeteoritt. Det kan også bety at den er motstandskraftig, noe som igjen kan bety at den er ganske stor, sier Sannes til ABC Nyheter.

Hun forteller at området de har peilet ut til å lete på er på 5 x 5 kilometer.

- Knut Jørgen og jeg er ikke så interessert i pengeverdien, men i selve steinen og om det er en jernmeteoritt, sier hun.

Les også: Sjelden stein fra verdensrommet lagde hull i taket

Skal studeres

Astronomi-kjendis Ødegaard er også svært interessert i å se hva slags meteoritt det er snakk om at har falt ned i fjellheimen.

- Meteoritter stammer fra andre himmellegemer og er ofte like gamle som Solsystemet. De kan derfor fortelle oss mye interessant om hvordan Solsystemet, og dermed Jorden, oppstod og hvordan forholdene har utviklet seg siden tilblivelsen, sier han til ABC Nyheter.

Sannes sier de fleste meteoritter som faller ned på jorden stammer fra asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter.

- Det er også funnet steiner på Jorden fra Månen og planeten Mars, men det er utrolig sjeldent. Men man vet ikke hva det er før man finner den, sier hun.

Les også: Flere meteoritter treffer oss

Eierskap

Sannes forteller at hun forventer et godt oppmøte av meteorittentusiaster og andre interesserte til manngarden, som går av stabelen klokken 11.00 på lørdag.

- De som har sett denne falle ned fra himmelen i sine hus og hytter har hørt et kraftig drønn og risting i vinduene. Den største meteoritten som noen gang ble funnet var en 60 tonns meteoritt i ørkenen i Namibia, men denne er nok ikke så stor, selv om vi drømmer om å frakte den hengende i et nett under et helikopter inn til Oslo, sier hun.

Ifølge astronom-paret er det er letegruppen som kommer til å eie meteoritten dersom den blir funnet. Det vil si at de er med på å bestemme hva som skal skje med den, hvor den skal undersøkes og så videre.

Les også: - Meteoritt falt over Sør-Norge

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen