(Bilde: Faksimile: Finn.no/Teknofil.no)

Finn.no tar betalt selv om du ikke får jobben

De som vil ha en småjobb må «kjøpe lodd».

Tidligere denne måneden lanserte Finn.no tjenesten småjobber. Her kan du legge ut annonser for å få hjelp til å gjøre småting, slik som bortkjøring av hageavfall, klargjøring av sykler eller undervisning i spansk

I dag sendte selskapet ut en e-post til sine kunder, hvor de først og fremst fokuserte på at det er gratis å legge ut annonser for slike småjobber. Det er kanskje positivt, men det vi la merke til var derimot betalingsmodellen for potensielle oppdragstakere:

  •  Finn en jobb du har lyst på her: http://www.finn.no/smajobber/alle-smajobber
  • Lås opp jobben og få kontaktinformasjonen til tilbyder. Det koster 15 kroner for jobber med en lønn på under 2000 kroner og 30 kroner for jobber med lønn over 2000 kroner.
  • Ta kontakt med den som har lagt ut jobben for nærmere avtale.

Med andre ord, alle som er interessert i å ta oppdraget må betale for å få tilgang til oppdragsgiverens kontaktinformasjon.

Likevel er det ingen garanti for at du får småjobben selv om du har betalt 15-30 kroner for kontaktinformasjonen. Sånn sett kan dette minne om et lotteri. Du kan vinne oppdraget, men du risikerer også å tape pengene du har brukt på å «kjøpe lodd».

– Sikrer seriøs kontakt

Betalingsmodellen som Finn.no prøver ut til småjobber brukes kun til denne typen annonser. Kommunikasjonsrådgiver Henrik Faller forsikrer oss om at de ikke har planer om å innføre noe lignende for andre annonser.

– Vi har valgt å teste ut å ta betaling fra de som tjener penger på å utføre en jobb. Vi er opptatt av at de som legger ut en småjobb kun skal motta seriøse henvendelser fra de som faktisk er interessert i å gjøre jobben, og nettopp ved å betale noen kroner sikrer vi at det er de som er seriøse som tar kontakt, sier Faller til Teknofil.no.

Kommunikasjonsrådgiver Henrik Faller i Finn.no.
Kommunikasjonsrådgiver Henrik Faller i Finn.no.Foto: Finn.no

Han forklarer at du til enhver tid kan se hvor mange som har kjøpt tilgang til den aktuelle jobben, og mener at dette kan gjøre det enklere å vurdere om prosjektet er aktuelt å satse på. Ikke minst har Finn.no lagt til en annen viktig funksjon:

– Når fire personer har valgt å åpne en jobb, stoppes den, slik at den som har lagt ut småjobben kan vurdere de ulike personene som har tatt kontakt, og velge ut den man ønsker, sier Faller.

Det betyr at det i verste fall «bare» er tre personer per jobb som risikerer å bruke penger uten å få noe igjen for det.

Finn.nos kommunikasjonsrådgiver sier videre at de fokuserer mye på brukerprofiler og synliggjøring av referanser. Sånn sett vil det være enklere for oppdragsgiver å velge riktig kandidat til småjobben.

Ikke som en «øresauksjon»

I 2011 gikk Forbrukerrådet hardt ut mot såkalte «øresauksjoner», hvor det kostet noen få øre å legge inn bud i nettauksjoner. De som stod bak auksjonene kunne tjene grovt på at mange la inn bud på samme produkt, som bare én kunne vinne.

Fordi annonsen stanses etter at fire personer har kjøpt kontaktinformasjonen, har ikke Finn.no mulighet til å tjene mer enn 60 eller 120 kroner per annonse. Det i seg selv gjør at dette ikke ligner på øresauksjoner.

Det Finn.nos betalingsmodell og øresauksjoner derimot har til felles, er at noen av de som betaler risikerer å sitte igjen med null og niks. En sperre etter fire interessenter er vel og bra, men de som ikke får oppdraget vil kanskje likeføle seg litt snytt?

Finn.no har åpnet butikk i Oslo:
– En mellomting mellom loppemarked, museum og opplevelsessenter

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen