Filtyper for foto

RAW

RAW (råformat) er egentlig ikke noe filformat, men et lagringsformat for data. Det inneholder all informasjon som sendes ut fra sensoren i et digitalkamera, det vil si rått (derav det engelske ordet "RAW").

RAW-filer er som regel ukomprimerte, men kan også være komprimerte (lossless). De er også i all hovedsak ubehandlet, det vil si at bildets verdier ikke er blitt justert for hvitbalanse, fargemetning, kontrast og andre faktorer.

Råformatet kan i utgangspunktet ikke fremstilles som et bilde - det må konverteres først. Det kan sammenlignes med en film som ikke er blitt fremkallet. En RAW-fil kan med andre ord kalles et digitalt negativ. Konvertering fra RAW-filer til JPEG eller TIFF er ofte refererert til som digital fremkalling.

RAW er et format som foretrekkes av profesjonelle fotografer, og det støttes kun av bedre digitalkameraer. Det finnes flere ulike typer råformater som er definert av produsenten til et digitalkamera eller av et annet selskap. Formatet kan også variere fra kamera til kamera fra samme produsent.

Her er noen eksempler på ulike RAW-format (navn på produsent/utvikler i parantes):

 • .RAF (Fuji)
 • .CRW .CR2 (Canon)
 • .TIF .KDC .DCR (Kodak)
 • .MRW (Minolta)
 • .NEF (Nikon)
 • .ORF (Olympus)
 • .DNG (Adobe, Pentax)
 • .PTX .PEF (Pentax)
 • .ARW .SRF (Sony)
 • .X3F (Sigma)
 • .ERF (Epson)
 • .MEF .MOS (Mamiya)
 • .RAW (Panasonic)
 • .R3D (Red)

Se en oversikt over noen kameraer som støtter ulike typer råformater på wikipedia.org.

Adobe lanserte i 2004 standarden Digital Negative (DNG) som et forsøk på å få til et filformat for RAW-filer, slik at man kunne slippe problemene med å konvertere filer fra nye kameraer - les mer.

Fordeler med RAW-filer

Råformatet gir fotografen større kontroll over faktorer som hvitbalanse, fargemetning, kontrast og skarphet sammenlignet med for eksempel JPEG-formatet. Råformatet beskriver full tonedybde i et bilde. Med råformatet har fotografen større frihet til å finjustere og behandle bildet.

Ulemper med RAW-filer

RAW-filer er gjerne 2 eller 6 ganger så store som JPEG-filer, og det kan ta tid å skrive såpass store filer til minnekortet. Dette gjør at det er plass til et mindre antall bilder på et minnekort, pluss at dette blir en flaskehals i forhold til hvor mange bilder det går an å ta i minuttet.

Det finnes ingen én standard for råformatet, og ikke alle bilderedigeringsprogrammer støtter råformatet, selv om denne støtten blir mer utbredt etter hvert.

RAW-konvertering

Når man fotograferer i RAW-format, er man avhengig av et skikkelig program for konvertering til TIFF eller JPEG, for å sikre en effektiv arbeidsflyt.

Digitalkameraer som støtter råformatet kommer som regel med egne programmer som kan brukes til å konvertere RAW til TIFF eller JPEG. Det finnes også flere og flere bilderedigeringsprogrammer som har RAW-støtte, også programmer som er gratis.

Blant gratisprogrammer som støtter en rekke RAW-formater er FastStone Image Viewer, Xnview, RawTherapee og RawShooter Essentials.

Kommersielle programmer som Photoshop, Photoshop Lightroom eller Corel Paint Shop Pro Photo X2 kan brukes til å konvertere RAW-filer, men siden RAW-formatet varierer fra kamera til kamera trenger disse programmene ofte et tilleggsprogram ("plug-in") som støtter det spesifikke RAW-formatet.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen