Fikk en uavhengig video fjernet fra nettet
(Bilde: Blender Foundation, YouTube)

Fikk en uavhengig video fjernet fra nettet

Krevde en frilisensiert film fjernet fra YouTube.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det har skjedd før og det vil skje igjen at videoer blir feilaktig flagget og deretter fjernet for et angivelig brudd på opphavsrett. Som TorrentFreak melder har filmbransjen nå gjort et nok et overtramp av denne typen, der de har forsøkt å fjerne en film fra nettet – en film de ikke har rettighetene til, og attpåtil en film som er gitt ut for fri distribusjon.

Det skal være filmselskapet Sony Pictures som står bak blokkeringsforespørselen.

Trodde filmen var stjålet

Blokkeringen rammet ingen ringere enn åpen kildekode-forkjemperen Blender Foundation, da et av deres fritt tilgjengelige og mest omtalte verker ble fjernet fra videotjenesten YouTube i helgen.

Slik så det ut om du prøvde å se Sintel i helgen.
Slik så det ut om du prøvde å se Sintel i helgen.

Sony mente nemlig at selskapets gratisproduserte og fritt tilgjengelige film «Sintel» tilhørte dem selv, og at den derfor var ulovlig lastet opp på videodeletjenesten.

Sintel er derimot lisensiert ut for bruk og distribusjon under Creative Commons-lisensen, som oppfordrer til spredning, endring og utvikling av verket.

Skylder på automatikk

Google, som eier YouTube, prosesserer automatisk flere millioner såkalte DMCA-er, eller blokkeringsforespørsler, fra filmselskaper og rettighetshavere hver måned. 

Fra en forespørsel kommer inn i systemet gjennomgår den, ifølge Google, flere tester som skal avløre om inneholdet er ulovlig lastet opp eller ei, men etter helgens hendelse ser det altså ut til at Google må inn å justere litt i algoritmene sine. I praksis har nemlig en stor kjempe som Sony klart – som flere før dem – å stenge ute uavhengige verk.

I øyeblikket vi skrivet dette er Blender Foundations animasjonsfilm atter tilgjengelig, fri for alle til å nyte på YouTube. Filmen er sett av nesten fire millioner mennesker, og er laget for å promotere og vise potensialet i Blender Foundations egne 3D-modeleringsverktøy, Blender (Ekstra).

Sony Pictures har foreløpig ikke kommentert hendelsen.

Bransjen sender stadig flere blokkeringssøknader:
Blokkeringen av piratmateriale har forverret problemet »

(Kilde: Torrent Freak)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen