Filmbransjen vil stanse TV-opptak
Teknofil

Filmbransjen vil stanse TV-opptak

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Personal Video Recorder (PVR) har kommet for fullt inn i markedet den siste tiden. Aldri har det vært enklere å sende filmene du ønsker og følge med på dine favorittserier. Med enkle grep tar teknologien opp det du ønsker slik at du kan se opptaket i ro og mak når du har tid. Men filmbransjen er ikke fornøyd med utviklingen.

Vil begrense dine muligheter

Ifølge Ars Technica vil Motion Picture Association of America (MPAA) begrense dine muligheter til å ta opp og lagre filmer som blir sendt på TV. De frykter et dårligere DVD-salg av storfilmer om TV-titterne med kanaler som viser storfilmer kan lagre filmene hjemme. Det er i første omgang filmer i HD, MPAA ønsker å stanse opptak av. De har levert et forslag til amerikanske Federal Communication Commission (FCC) hvor de ber om å få lov til å sperre for kopiering av storfilmer som blir sendt på TV.

- Forslagsgiverens storfilmer er for verdifulle i en slik tidlig distribusjonsfase til at det er klokt å risikere at de blir ulovlig kopiert. Distribusjon over usikre kanaler vil gjøre ulovlig kopiering enklere og redistribuering av dette verdifulle innholdet vil kunne medføre stor skade for DVD-markedet, skriver MPAA i sitt forslag til FCC, ifølge Ars Technica.


Filmselskapene frykter DVD-salget stuper når folk kan ta opp storfilmer fra TV.

Slik teknologi hemmer utviklingen
MPAA ønsker å legge inn egne sperrer på storfilmene som har tidlig premiere på eksklusive filmkanaler. Disse sperrene vil medføre at filmene ikke kan lagres av publikum. For kundene som anskaffer seg PVR vil dette garantert medføre en stor skuffelse. Storfilmer er en viktig del av TV-tilbudet som folk gjerne vil lagre og se på ved passende anledninger.

Organisasjonen Electronic Frontier Foundation har allerede vært på banen og advart mot at slik teknologi som sperrer for opptak av visse sendinger. De mener slik teknologi hemmer utviklingen.


Muligheten til å ta opp storfilmer er viktig for mange TV-kunder.

Ikke aktuelt i Norge
Her i Norge har filmbransjen derimot ikke fremmet slike krav. Hverken Get, Canal Digital eller Viasat har fått slike henvendelser angående sine TV-kanaler som sendes i Norge. Tvert imot har kundene kontrakt på at de kan ta opp filmene som sendes.

- I våre avtaler med filmselskapene har vi presisert at kundene har rett til å lagre filmene som sendes på sin PVR. Dette er uansett ikke noe problem, da sendingene som lagres krypteres slik at de ikke kan hentes ut fra PVR-en. Jeg har aldri hørt om noen som har fått til dette, opplyser Øystein Hygen Christensen, pressesjef hos Viasat Norge.


Viasats kunder har kontraktfestet rett til å lagre filmer sendt på TV på sin PVR, ifølge pressesjef Øystein Hygen Christensen.

Norske TV-tittere kan altså fortsette å lagre sine favorittfilmer for å se de senere når de måtte ønske.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen