Guide

Film på farten

Det har aldri vært enklere, kjappere eller billigere å lage video enn det er i dag; noe som merkes. Nettet oversvømmes av levende bildemateriale, i form av alt fra videocasts til web-TV og alskens amatørvideo. Og det er populært. Videoportalen YouTube er for eksempel verdens tredje mest besøkte side, og det blir lastet opp rundt 15 timer med video hvert minutt.

I tillegg kommer selvfølgelig vanlig film og TV-produksjon. Så når bare det å følge med på kvalitetsserier kan være en heldagsjobb, er det ikke rart mange sliter med å få med seg alt som skjer.

For mange ligger løsningen i å se video på farten. Det kan være å ha filmene liggende på den bærbare, eller legge de inn på en bærbar mediespiller eller mobil med stor skjerm. Men små, håndholdte enheter er ofte sære på hvilket videoformat de tillater, og da må vi konvertere - altså gjøre om videofilene fra ett format til et annet.Det kan selvfølgelig også være andre grunner til at man vil konvertere video. Bruker du programvare for å redigere video kan det for eksempel være at denne krever et spesielt format. Å forandre format kan også gjøre at avspilling krever mindre av maskinvaren og/eller at filene tar mindre plass.

SUPER
Vi starter med et av de mest avanserte programmene: Simplified Universal Player Encoder & Renderer - eller SUPER blant venner. Denne applikasjonen kommer fiks ferdig med alle nødvendige kodeker, og ettersom den gir brukeren god kontroll er den populær blant entusiastene.


Ulempen med SUPER er at det ikke akkurat er av de enkleste programmene å sette seg inn i. Spesielt dersom du er ny på dette med konvertering, eller ikke har de helt store behovene (les: kun trenger noe som kjapt kan gi deg video i iPhone-format), finnes det andre alternativer som gjør det enklere.

SUPER er gratis, kun for Windows og kan lastes ned fra hjemmesiden. Merk at nedlastingslenken ikke er spesielt lett å finne.

WinX
Ett av de alternativene som gjør det enklere er WinX, med en noen spesialiserte applikasjoner for både ripping og konvertering. For eksempel har vi WinX Free iPhone Video Converter, for deg med nettopp iPhone, iPod eller AppleTV. De har også en tilsvarende applikasjon for PSP.

For mer generell bruk har du WinX Video Converter, hvis funksjonalitet holder for grunnleggende bruk. Det finnes også en "Platinum"-versjon med mer funksjonalitet, men denne koster penger.

WinX-applikasjonene er enkle å bruke, og gir deg samtidig greit med kontroll. Du kan velge å klippe i begynnelsen og/eller slutten på filene, velge blant flere kvaliteter eller bare ta ut lyden. Du kan også rippe fra DVD. Ulempen her er at du må installere flere applikasjoner dersom du ønsker å gjøre flere ting - det er for eksempel en applikasjon for å rippe DVD til iPhone, og en annen for å konvertere til iPhone.

Full liste over de gratis applikasjonene finner du øverst på denne siden. Kun for Windows.

MediaCoder
Dette programmet har en del til felles med WinX ved at det kommer i forskjellige versjoner til forskjellige enheter, slik at den skal være enkel å bruke for nybegynnere. Du kan også laste ned en "fullversjon" dersom du ønsker mer kontroll. Det finnes i tillegg en versjon som bare ripper lyd.Fordelen fremfor WinX er at den samme applikasjonen både kan rippe og konvertere, og at den utenom Windows dessuten kan brukes på Linux (med Wine) og Mac OS (med Darwine).

MediaCoder finner du her.

Handbrake
Dette programmet var opprinnelig kun en DVD-ripper, men Handbrake kan nå også hanskes med flere typer videofiler. Det aller beste er likevel at det støtter Linux og Mac OS i tillegg til Windows.

Mer informasjon og lenke til nedlasting finner du på programmets hjemmeside.

xVideoServiceThief
Mange av videoene du finner på nett, som for eksempel på YouTube, kan ikke lastes ned direkte. Men det finnes en del programvare som kan hjelpe til med dette, og av disse er xVST en av våre favoritter.

Det er flere grunner til at vi liker dette programmet så godt, og vi lister de kjapt opp: åpen kildekode, er for Linux, Mac OS og Windows, støtte for plugins, takler flere nedlastinger samtidig og kan settes til å laste ned når du ikke er ved PC-en. Det kan dessuten konvertere videoene du laster ned direkte, sånn at du kan slenge dem rett inn på iPoden etterpå.Som de andre programmene vi har omtalt i denne artikkelen er xVideoServiceThief selvfølgelig gratis. Lastes ned fra hjemmesiden.

Ting tar tid
Det kan ta lang tid å konvertere en video, og det er flere faktorer som spiller inn. Det er jo et spørsmål om hvilket format det skal konverteres fra, og hvilket format det skal konverteres til. Og jo bedre kvalitet du er ute etter, jo mer får datamaskinen å jobbe med.

Maskinvare er selvfølgelig også viktig, og ikke minst hvor godt denne utnyttes av programvaren. Tradisjonelt har prosessorkraft vært essensielt, og det varierer hvor god programvare er på å utnytte all datakraften i en prosessor, spesielt med tanke på at den kan ha mange kjerner. En annen ting er at konverteringsprogramvare som utnytter moderne grafikkort er på full fart inn. Det eksperimenteres for eksempel med dette i MediaCoder som vi har nevnt over, og det finnes flere.

Programmenes hastighet og stabilitet vil altså komme an på din din maskinvare og hva slags videomateriale du vil konvertere, noe som betyr at "det beste" alternativet vil variere. Prøv derfor gjerne flere forskjellige programmer og se hvilke(n) som fungerer best på ditt oppsett og til ditt bruk.

Har du et annet (gratis) favorittprogram for videokonvertering? Tips gjerne oss og andre i forumet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen