Film på en mikroskopisk brikke

Hewlett-Packard har klart å skvise en liten datamaskin inn på en brikke som er mindre enn et riskorn. Memory Spot, som teknologien kalles, skal kunne lagre små mengder data, som kan leses av uten at det trenger å være fysisk kontakt mellom leser og brikke.

Memory Spot er enkelt forklart knøttsmå lagringsenheter, som består av minne, en prosessor og en radiosender. Disse kan inneholde all tenkelig informasjon, for eksempel lyd og video, eller informasjon om en sykehuspasients tilstand.

De små minnebrikkene er såpass små at de kan festes til for eksempel et vanlig bilde. Deretter kan du holde en Memory Spot-leser over brikken og hente ut informasjon om når bildet ble tatt, eller du kan lese inn et notat eller historien bak bildet.

Idéen bak de små brikkene er å videreutvikle ting vi bruker til daglig, for eksempel reklamer, menyer og bilder til å inneholde mer informasjon. Papir er tross alt forsatt et stort kommunikasjonsmedium.

Se film før du kjøper
– DVD-omslag inneholder utdrag fra anmeldelser og bilder fra filmen, men en av disse brikkene kan gjøre at en produsent kan legge ved forhåndsvisninger av filmen og hele anmeldelser, sier Howard Taub, visepresidenten i HPs forskningsavdeling HP Labs, til ZDnet.com

– Vi har bygget en enhet som lager en bro mellom den fysiske og den digitale verdenen. Vi har laget hundrevis av disse brikkene. Nå står vi overfor forretningsspørsmålet: Hvor mye vil de koste? Hvor vil de bli brukt? sier Taub.

Selv tror han at Memory Spot kan brukes på de overnevnte eksemplene, og for eksempel på tekstdokumenter du vil inkludere tidligere versjoner av dokumentet på. Dermed kan et sykeshusarmbånd inneholde hele pasientjournalen din.

Memory Spot er fortsatt på forskningsstadiet, og det er enda ikke klart om brikkene vil komme i produksjon. Om de gjør det, skjer dette tidligst om et par år, og prisen kan komme til å være et sted mellom femti øre og tre kroner per brikke.

De eksisterende brikkene kan for øyeblikket holde mellom 32 KB og en halv megabyte informasjon, men Taub ser for seg at fremtidens brikker kan bli både mindre i størrelse og ha høyere lagringskapasitet.

Minner om RFID
Memory Spot-teknologien minner veldig om RFID-brikker, som heller ikke trenger å tilføres strøm, og kan leses av med en spesiell avleser. Den store forskjellen er hvor mye informasjon som kan lagres.

Passive RFID-brikker, det vil si RFID-brikker som ikke drives av en egen strømkilde, inneholder i dag som regel kun en tallrekke som må identifiseres opp mot et register, mens Memory Spot-brikkene faktisk har informasjonen lagret på seg. Dermed kan informasjonen hentes direkte fra brikken, og ikke en "tredjeparts" tjener.

Selv om teknologien bare er på et prototypestadie, har HP fått lovende resultater fra forskningen. Allerede nå overføres informasjon fra brikken i en hastighet på 10 Mbps, noe som tilsvarer hastigheten på "trege" Wi-Fi-nett.

For at teknologien skal ta av, må HP overbevise mobilprodusentene om å integrere Memory Spot-lesere i mobiltelefonene sine. Disse leserne går allerede på samme frekvens som blåtann, og Taub mener derfor at det ikke vil koste produsentene mye ekstra å bygge inn teknologien.

(Kilder: ZDnet.com, Digi.no, IHT.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen