Guide

Filer som ikke lar seg slette

Dette er en problemstilling som de fleste brukere vil oppleve før eller senere. Her får du tips som kan løse dette problemet.

Uten tillatelse

Har du ikke tillatelse til å endre filen, kan du heller ikke slette den. Dette til tross for at filen er i din egen datamaskin.

Det kan være mange grunner til at du ikke har tillatelser. For eksempel hvis du er ikke logget på som administrator, og/eller at du er medlem av noen gruppe som kan begrense dine tillatelser.

Du kan sjekke tillatelser ved å høyreklikke på filen og velge Egenskaper og Sikkerhet. Dette er kun aktuelt hvis du bruker Windows NT, 2000 eller XP Professional. I Windows XP Home Edition er sikkerheten redusert.

Ta eierskap

Du kan prøve å ta eierskap over filen. Dette gjelder hvis du har Windows NT, 2000 eller Windows XP Professional og NTFS filsystemet. Du må være logget på Windows som administrator.

Utforsker, Verktøy, Mappalternativer, Vis

Fjern haken ved "Bruk enkel fildeling"

Høyreklikk på mappen/filen, Egenskaper, Sikkerhet, Avansert...

Les mer om dette på Microsoft KB308421

Filen er i bruk

Hvis filen er i bruk av en applikasjon eller at den er lastet i minne, kan du få problemer med å slette den. Prøve å lukke alle programmer, eller å slette filen i sikker modus.

Du kan eventuelt prøve tredjepartsprogrammet MoveOnBoot, som gir deg mulighet å slette filer under neste oppstart. Filer som ikke lar seg slette fordi de brukes av applikasjoner eller låst i minne.

Iexplore henger

Det er ikke uvanlig at prosessen "iexplore.exe" (Internet Explorer) henger, selv om du har avsluttet nettleseren. Hvis dette skjer, kan det føre til at du ikke kan slette enkelte filer. Du kan retarte PC-en for å avslutte prosessen, eller du kan bruke programmet Faber Toys for å avslutte prosessen, da slipper du som regel å restarte PC-en.

DOS

Du kan prøve å slette filen i DOS. Du må eventuelt bruke kommandoen attrib hvis filen er skjult og kun lesbar (read only).

attrib -s -h -a filnavn

Et nytt filnavn

Det å gi filen et nytt navn, kan være nok til at du kan slette den.

Flytt filen

Prøv å flytte mappen/filen til en annen partisjon/harddisk. Dette hjelper ofte med å kunne slette en fil.

Sletting av .avi filer i Windows XP

Det er en feil i Windows XP, som gjør at store .avi filer ikke lar seg slette uten videre. Dette kan fikses ved å slette følgende registernøkkel:

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREClasses
CLSID{87D62D94-71B3-4b9a-9489-5FE6850DC73E}InProcServer32

Hvis du ikke finner nøkkelen ved et søk, prøv i stedet å bla deg frem til nøkkelen.

Du kan slette registernøkkelen ved bruk av programmet regedit, men vær veldig forsiktig med bruk av dette programmet. Ikke gjør dette hvis du er usikker på hva du driver med.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen