Fildelingstjeneste må selv lete etter piratlenker

Teknofil Fildelingstjeneste dømt til å slette ulovlig materiale

Fildelingstjeneste må selv lete etter piratlenker

Tysk domstol forlanger at RapidShare må finne og slette ulovlig materiale.

I forrige uke falt dommen i en tysk rettssak der fildelingstjenesten RapidShare blir ansvarliggjort for krenkelser av opphavsretten på sin plattform.

RapidShare er en tjeneste som lar brukere laste opp filer til en eller flere servere. Filene er tilgjengelige gjennom lenker, som brukere kan dele seg imellom. Disse filene kan deretter lastes ned av hvem som helst, så lenge man har lenken til denne filen.

Forebyggende virksomhet

Domstolen i Hamburg hevder at RapidShare ikke gjør nok for å fjerne piratlenker fra nettsiden sin. Det er med andre ord ikke lenger tilstrekkelig å vente til en potensiell krenkelse blir anmeldt – RapidShare må selv handle forebyggende og undersøke alle lenker for å finne mulig piratinnhold.

Fildelingstjenesten kan derfor ikke lenger unnskylde seg med at de ikke hadde kjennskap til ulovlig materiale. Retten mener nemlig at tjenesten er forpliktet til å kontrollere alle lenker før de blir gjort tilgjengelig fro brukerne.

– Lovlig tjeneste

RapidShare på sin side mener at dommen ikke er utelukkende negativ for selskapet. De hevder at domstolen har erklært forretningsmodellen deres for lovlig, og henviser til at retten har stadfestet at piratlenker først er ulovlige når de blir gjort tilgjengelige for andre brukere på nettet.

RapidShare er en av verdens største fildelingstjenester med over 160 millioner lagrede filer. 500 000 filer blir lastet opp hver dag og mer enn 42 millioner brukere benytter seg av tjenesten daglig.

Hvordan RapidShare skal møte utfordringene som følger med den nye dommen, gjenstår å se.

(Kilde: ComON)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen