Fildeling på mobilen?

Nokia tester i disse dager ut hvordan fildeling kan fungere på mobiltelefonen. Ved sitt forskningssenter i Budapest prøver finnene nå å finne ut om fildeling lar seg gjøre mellom mobiltelefoner, og i hvilken grad dette kan bli populært. Kanskje vil dette bli morgendagens nyhet i telefonen.

P2P, en forkortelse for Peer-To-Peer, er i løpet av få år blitt en farsott på nettet som både musikkbransjen og filmindustrien vil til livs. Grunnen er at fildeling lar brukere sende filer mellom hverandre uten noen som helst kontroll. Dermed kan man laste ned musikk og filmer gratis fra andre mennesker eller servere rundt omkring på jorden.

Siden mobiltelefoner både har mindre minnekapasitet og mobilnettene ikke støtter særlig høye hastigheter enda, er det vel ingen tvil om at det er en stund til man kan laste ned CD etter CD med musikk til telefonen. Inntil da vil nok fildeling hovedsaklig bli benyttet til deling av logoer, bilder og ringetoner, som ellers også koster penger.

Enkelte mener derfor at Nokia nå beveger seg ut på tynn is overfor operatører og tjenesteytere, som ellers tjener gode penger på ringetoner og bakgrunnsbilder til telefonen. Men siden det ennå ikke foreligger noen lanseringsplaner enda fra Nokia sin side, vil nok både operatører og tjenesteyterne kunne slappe av en stund fremover.

Allikevel er det ingen tvil om at morgendagens mobilnett 3G og EDGE vil gjøre det adskillig enklere å åpne for fildeling på telefonen. Om dette så igjen vil bli godt mottatt på mobiltelefonen gjenstår å se, men vi aner at distributører av ringetoner og logoer isåfall vil ruste seg til kamp.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen