Guide

Fildeling - litt teori

Ordet ”fildeling” får kanskje mange til å tenke på hettegenserkledde ungdommer (hettegenserkledde folk er som vi vet alltid kriminelle) som sprer ulovlig musikk og film over en lav sko. Men fildeling eller bruk av fildelingsnettverk er på ingen måte ulovlig i seg selv - det er spredning av ulovlig og opphavsrettighetsbeskyttet som er kriminelt. Vi skal ikke stikke under en pult at det er en del av denslags, men det er selvfølgelig også mulig å bruke teknologien uten å bryte loven.
 
Vi skal i denne lille fildelingsguiden ta for oss forskjellige (men nært beslektede) typer fildelingsnettverk, forklare litt om hvordan de virker og hvordan de kan brukes.

Hoppe over teorien? Gå rett til side to her >>>

Peer-to-peer
Å dele filer direkte mellom vanlige databrukere går gjerne under navnet peer-to-peer (P2P) fildeling. Som du kanskje allerede vet er det enkelt og greit en operasjon der en eller flere filer på en datamaskin gjøres tilgjengelig for nedlasting for andre brukere på samme nett – det være seg over et lokalnett eller selveste Internett. Fordelen med å dele filer direkte med andre brukere er at man slipper å være avhengig av å ha filer på en egen server. I stedet deler du filer fra din vanlige hjemme-PC.


 
Det finnes flere typer P2P-nettverk, og de er til en viss grad bygd opp på forskjellige måter. Har du vært på planeten en liten stund husker du kanskje musikkdelingstjenesten Napster, som av mange betraktes som det første virkelige P2P-nettverket (selv om det også var mulig å dele filer direkte før den tid).
 
Napster virket slik at klienten (altså programmet du måtte installere på PC-en din for å få tilgang til Napster-nettverket) koblet seg opp mot en sentral server. Denne serveren hadde kontroll på hvilke andre datamaskiner som var tilkoblet nettverket og hvilke sanger de delte. (Men det lå altså ingen musikkfiler på den sentrale serveren.) Når du fant hvilken sang du ville laste ned ville serveren opprette en kobling direkte mellom din PC og en av de brukerne som hadde denne på sin datamaskin.


 
Problemer med opphavsrettigheter (ingen overraskelse der) sikret kroken på døra for Napster som gratis fildelingstjeneste sommeren 2001. Nettverket kunne enkelt stenges av ettersom det var avhengig av sentral trafikkstyring. Men allerede da var andre og mindre sårbare nettverk klare til å ta over.
 
Desentraliserte nettverk
Vi har i dag flere vanlige P2P-nettverk, som eDonkey, FastTrack og Gnutella, hvorav den sistnevnte trolig er mest populær. Disse fungerer til en viss grad som det opprinnelige Napster-nettverket, men enkelt og kort fortalt ble den sentrale serveren fjernet, og man baserer seg i stedet på at brukerne (kalt noder) kobler seg til hverandre direkte og deler informasjon om andre noder og hvilke filer de deler. Siden disse nettverkene altså i praksis kun består av private PC-er finnes det ikke et bestemt sårbart punkt, og er nær umulige å få has på (til plate- og filmbransjens fortvilelse).
 
Men desentraliserte nettverk har også en del ulemper. Antallet noder du kan koble deg til må begrenses for ikke å overbelaste nettverket, så du får til enhver tid kun tilgang til en liten del, og overføringshastigheten er gjerne lav. Det faktum at nettverket består av brukere som stadig logger seg av og på gjør også at det er nokså ustabilt av natur.

BitTorrent
Den andre og meget omdiskuterte typen P2P-nettverk er BitTorrent, som også i stor grad er desentralisert. Fordelen med BitTorrent fremfor de fleste andre P2P-nettverkene er at du ikke er begrenset til å laste ned en fil fra en bruker, i stedet laster du små biter av samme fil fra mange forskjellige brukere samtidig. Du kan faktisk laste ned både fra de som allerede har lastet ned hele fila, og de som er i ferd med å gjøre det.Denne fordelingen eller balanseringen av datatrafikken gjør at presset på en bestemt PC eller en bestemt del av nettverket blir langt mindre enn ved tradisjonell deling av filer, og overføringshastigheten holdes oppe i større grad. BitTorrent er derfor av mange fildelere ansett for å være det beste verktøyet for å spre store filer som filmer og TV-serier. Som et eksempel satser selv NRK på BitTorrent for å spre en del av sine programmer.

>>> Neste side: P2P i praksis

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen