Fildelere vs. Hollywood: 1 - 0

Dermed går de amerikanske rettighetsorganisasjonene ut av nok en rettsal med blått øye - og det i Hollywood sin egen hjemby, Los Angeles.

Grokster-rettsaken omfatter også Streamcast - som driver KaZaa - og har pågått lenge. Selskapene ble først frikjent i den originale rettsaken i april 2003. Den gangen sa domstolen dette:

- Saksøkte distribuerer og støtter programvare, og brukerne av denne kan - og velger å bruke denne med både lovlige og ulovlige hensikter. Grokster og Streamcast er ikke betraktelig annerledes fra selskaper som selger video-opptakere eller kopimaskiner, som også kan brukes til å kopiere beskyttet materiale.

Dette ble derimot for mye for RIAA og MPAA, som anket dommen. Gårsdagens dom opprettholder den originale slutningen, men denne gangen er den også betraktelig mer kritisk til Hollywoods løpegutter:

- Plateselskapene og filmstudioene vil ha en ny gjennomgang av loven i lys av det de mener er passendende politikk. Dette vil utvilsomt tjene deres egne kortsiktige økonomiske mål, men det vil også innebære en markant endring i copyright-lovgivningen, som kan ha uante konsekvenser for fremtiden, heter det i appellrettens konklusjon.

Det er uklart om de to rettighetsorganisasjonene kommer til anke saken videre til den amerikanske høyesteretten, eller om de i stedet velger å satse på en endring av den amerikanske copyright-lovgivningen - en prosess som allerede er godt i gang.

Opprettholdelsen av dommen blir sett på som en viktig prinsippsak, og ordleggingen til dommerne kan være et resultat av EFF (Electronic Foundier Foundation) sin innsats i saken.

(Kilder: Ars technica, Slashdot.org, Selve dommen [PDF], EFF)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen