Fikk virus på N70

Det som er spesielt denne gangen er at ingen kan forklare hvordan viruset er kommet inn på mobiltelefonen. – Telefonen er kjøpt hos oss, og vi fikk den inn til service på grunn av en ganske vanlig softwarefeil, sier Fredrik Sunnvoll ved Telekiosken i Mosseporten. Mobiltelefonen ville da bare vise hvit skjerm.

- Vi sendte telefonen videre til Zodiac, som fikset softwareproblemet og returnerte mobiltelefonen, sier Sunnvoll. Han forteller at telefonen virket som normalt da den ble startet opp, men at linjen som viser operatørnavn på skjermen var blitt byttet ut med en grønn logo med ordlyden ”Infected by Commwarrior”.  Men ingen kan forklare hvordan viruset denne gang kom inn i bildet.

Spredning
Viruset Commwarrior har vært kjent halvannet år, og versjonen som nå herjer er trolig Commwarrior.c. Viruset kan spre seg selv fra mobiltelefon til mobiltelefon via Bluetooth, eller via MMS-meldinger. Viruset kan også spre seg via minnekort.

For at en mobiltelefon skal bli infisert må mottakeren av viruset selv åpne den infiserte filen og godta en forespørsel om installasjon. Den infiserte filen har ulike tilfeldige navn, men slutter alltid på .sis (Symbian installasjonsfil). Om smitten kommer via et minnekort vil mobiltelefonen automatisk installere filen.

En infisert mobiltelefon vil kunne smitte andre mobiler ved at viruset sender seg selv til mobiler i nærheten via Bluetooth. Viruset skal også kunne sende seg selv via MMS til kontakter i adresseboken, i tillegg til at det sender seg selv til avsenderen av SMS eller MMS som kommer inn på mobilen. Sendes en melding fra en infisert mobiltelefon, vil viruset sende seg selv i en egen melding, umiddelbart etter at du har sendt din melding.

Vi har tidligere hatt nærkontakt med viruset, og opplevde at det forsøkte å spre seg via Bluetooth. Vi registrerte imidlertid ingen forsøk fra viruset på å spre seg via MMS. 

Antivirus
Å bli kvitt viruset er heller ikke noe hokus pokus. Ved å installere antivirus fra for eksempel F-Secure blir telefonen raskt kvitt uhumskhetene. På en del nyere Nokiamobiler er F-Secures antivirus forhåndsinstallert.



Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen